zondag 10 maart 2013

Drimarene-K verf Zwart

Bij Mijn-eigen kocht ik op de handwerkbeurs hun nieuwe serie Drimarene-K verf. Drimarene-K verf is een zusje van de Procion MX, ook een reactieve verf, schijnt iets beter te gedijen bij warmte dan bij kou, net als Dylon die je bij de drogist koopt (wat ook tot dezelfde familie behoort).
Grootste voordeel is de grote korrelvorm waardoor er minder gestuif is, dat lijkt mij heel prettig.
Paula Burch heeft een vergelijking tussen Procion en Drimarene-K uitvoerig beschreven op haar blog: http://www.pburch.net/dyeing/dyeblog/C763608095/E20100122083533/index.html

Dat moest ik natuurlijk ook even uitproberen, dus ik ben maar eens begonnen met de zwarte kleur.
10 gram verfpoeder op 100 ml. water, een 10% oplossing, en dan 0,5 / 1 / 2,5 / 5 / 10 / 20 ml verfvloeistof per halve fat-quarter.

De poeder lost inderdaad erg makkelijk op. Ik heb daarna 50 ml. huishoudsodaoplossing erbij gebruikt, zonder zout, en de zakjes hebben 2 uur in de rijstwarmer gestaan en een nacht in de bak.
Het spoelen ging inderdaad makkelijk, weinig restverf in het spoelwater. Toch zekerheidshalve nog even in de kleurfixatie gehad want ik wil een eerlijk vergelijk.

Dit is het prettige eindresultaat (de lap erboven is trouwens de lap waar ik het bakje mee schoongeveegd heb...):


Allereerst valt op dat het een blauwachtig zwart is, even mijn staalkaarten van een jaar geleden erbij gehaald toen ik allerlei zwarten uitgeprobeerd heb:


Linksboven kaart, zie je onderaan de roodachtige Onyx, in het midden de blauwachtige Jet-Black en bovenaan een 50-50% mix van Onyx en Jet Black. Rechts de Dylon zwart.

Mijn eerste conclusie is dat de Drimarene-K zwart van Mijn-eigen vergelijkbaar is met Jet-Black (de bovenste is Drimarene-K zwart, de onderste Procion-MX Jet Black):


De tweede voorzichtige conclusie is dat het spul misschien (tot wel twee keer) meer geconcentreerd is als de Procion MX, kijk maar naar deze foto als ik de stalen 1 plek opschuif:


Dit geldt in elk geval voor deze zwart, ik ga me maar eens gauw in de andere kleuren verdiepen. Sandra heeft er al meer ervaring mee, zie: http://madebysandra.blogspot.nl/2013/02/test.html

17 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Heel interessant je proefjes. Een groot voordeel is dat de verf sterker is geconcentreerd en minder stuift.
Ik gebruikte altijd jet black. Nu toch maar eens deze aanschaffen!
Bedankt voor je info.

Wilma zei

Mooie proefjes, het lijkt mij ook het proberen waard, verfstof die minder stuift.

marjolijn zei

ziet er uit als een mooie zwart (ik was ook al gek op de jetblack). Ik ben trouwens aan het experimenteren met de procion van Jacquard. Zie later vandaag mijn blog en binnenkort een mapje dat voor jou hier klaar ligt :)

Christel Sins-Camp zei

Ik verf meestal gewoon in de keuken, maar dat geeft wel 'ns een rommeltje. Dus dit klinkt als de ideale verf. Binnekort de voorraad maar 'ns aanvullen...

Liesbeth Wessels zei

fijn deze resultaten. En inderdaad lijkt het intensiever te verven, wellicht doordat het een grotere binding aangaat en minder restkleur geeft.??? ben benieuwd naar dit spul. groeten van liesbeth

Ineke zei

Jetblack was ook mijn favoriet, maar deze ziet er ook perfect uit.

Sandra zei

Wel een lekker verfje he.

Janny zei

Dat lijkt mij ook wel fijn, minder gestuif. Je lap waarmee je de bak schoongeveegd hebt vind ik echt prachtig!

Marrie-jette zei

Grappig dat wij dit weekende hetzelfde idee hadden.Ik heb ook stalen geverft en ook zwart.Ben er alleen nog niet uit wat de beste is.Ze zijn allemaal mooi.
Van welke soort vind jij de mooiste grijs?
In mijn potje zat trouwens gewoon poeder en geen korrels.

Marrie-jette zei

Grappig dat wij dit weekende hetzelfde idee hadden.Ik heb ook stalen geverft en ook zwart.Ben er alleen nog niet uit wat de beste is.Ze zijn allemaal mooi.
Van welke soort vind jij de mooiste grijs?
In mijn potje zat trouwens gewoon poeder en geen korrels.

Nienke zei

Dylon geeft voor mij de mooiste grijzen. Maar met deze zwart, kreeg ik wel het diepste zwart ooit. Nee geen ronde korrels maar wel groffer poeder, alsof het gemalen koffie is, en dus wel minder gestuif. Andere kleuren zijn wel ronde korrels, bijv. de gelen.

christina zei

het lijkt ook of er meer tekening in zit

Margeeth zei

Van de procion zwart heb ik altijd gehoord dat je de dubbele hoeveelheid moet gebruiken, dat komt goed overeen met wat er uit jouw proefjes komt.
Interessant ook dat Paula Burch aanraadt om de procion met kokend water uit te spoelen. Zo doe ik het ook altijd, eerst 2x spoelen met koud, dan met kokend water (en vloeibaar wasmiddel) en dan nog een keer met koud. Sinds ik het zo doe gebruik ik echt veel minder water met het uitspoelen.

Nienke zei

@Margeeth, dat wist ik inderdaad en ik had daarom ook al dubbele hoeveelheden gebruikt zowel bij de procion als bij de Drimare-K(de laatste is 20 ml. voor een halve fat-quarter)? Ik bedoelde hier te zeggen dat de Drimare-K voor dezelfde hoeveelheid verfpoeder, dubbelzoveel rendement geeft, naar het lijkt en in elk geval voor de zwart. Hoop dat dat ook overgekomen is?

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat een geweldig onderzoek, het is dus zeer de moeite waard om de verf van mijn-eigen uit te proberen.

Dea zei

Wat heerlijk toch dat jij dit uitprobeert en wij daarvan mogen leren.
Je schoonveeglapje vind ik echt prachtig!

José zei

Die "poetslap" alleen al!