zaterdag 16 maart 2013

7 tinten grijs

Katie PM werkt met een 7 kleur'values'/waarden schaal. Voor ieder werk, legt ze deze 7 kleurwaardes klaar en werkt bij de invulling van haar compositie met alle 7 kleurwaardes. Dat voorkomt vervlakking (in een beperkt aantal kleurwaardes blijven hangen). Iets wat traditionele quilters ook veel toepassen!

Voor de masterclass van 10/11 mei in Amsterdam (er zijn nog een paar plekken) is ons gevraagd om in drie kleuren, minimaal 3 lapjes in elk van de 7 kleurwaarden mee te nemen. Dan is het wel handig om de 7 kleurwaarden gedefinieerd te hebben. En dus heb ik de grijstinten schaal van pagina 31 uit het boek Color and Composition nageverfd.Voor de lichtste kleur, bijna-wit, heb je maar een druppel verf voor een halve fat-quarter nodig!
Voor de tweede, drie druppels, dan steeds iets meer. De laatste is diep zwart en heb ik uit de stalenbundel van de Drimarene gehaald ;-).

Hier maak ik een schaalkaart van, en daarna is de truc om bij elke geverfde lap, de kleurschaal erbij te houden, je ogen een beetje dicht te knijpen, en te kijken waar de kleur naadloos overloopt.Sommige mensen kijken door een omgekeerde verrekijker, ik kocht ooit op een beurs een Ruby beholder, een rood glaasje wat de kleur weghaalt maar de waarde over eind laat:


Maar je ogen een beetje dichtknijpen is net zo effectief ;-).
Tot slot is dit boek van Katie PM waar deze oefening uitkomt, een echte aanrader als je met kleurwaardes wilt leren werken. (En de masterclass natuurlijk de slagroom op de taart.)


Met de grijsschaal in de hand, ga ik nu maar eens wat recepten uitwerken om de zeven kleurwaardes te kunnen verven in drie gekozen kleuren.

Overigens, helemaal nieuw is het niet, twee jaar geleden verfde ik al eens de 7 stappen kleurencirkel als voorbereiding op een andere masterclass van Katie, ik vind nu achteraf dat daar te weinig donkere kleuren in zitten. Globaal genomen is het voor een halve FQ, achtereenvolgens:

0,25 ml / 0,75 ml / 2,5 ml / 10 ml. / 9 ml. plus 1 ml. zwart / 6 ml. plus 4 ml. zwart / 2,5 ml. plus 7,5 ml. zwart

(En daarbij was de verfoplossing zoals altijd, 10 gram verfpoeder Procion MX op 100 ml. water. )4 opmerkingen:

marjolijn zei

Ik ga voor 50 tinten grijs hoor!

mia zei

ik ga ook voor die 50, maar jouw 7 tinten mogen er wezen.

Hannie de Beer zei

Ik ga voor jou keuzes!
Je berichtje heb ik drie keer doorgelezen, en nog snap ik het niet helemaal? De grijze celletjes laten het een beetje afweten! Maar ongetwijfeld is dit een goede keuze, waar we straks een prachtig ontwerp van zien!

els zei

ik hoop het vrijdag allemaal te gaan snappen