maandag 30 januari 2012

Wanneer Soda (ash) toevoegen?

Youtube is werkelijk een enorme bron van informatie voor ververs en quilters. En het is ook zo duidelijk als je het in beelden ziet ipv. in tekst.
En sinds kort hebben we een mediaplayer, waardoor je Youtube gewoon op de tv kunt bekijken, wat een uitvinding, nu is er altijd wel iets op televisie ;-)!

Gisteren stuitte ik op dit filmpje: When to add Soda Ash to Procion Mx Type Dyes (dat is de verf die ik en veel van jullie ook steeds gebruiken, koud water (MX) procion verfpoeder).
Procion heeft soda nodig om zich te binden aan katoen. Maar het is wel interessant wanneer je dat doet.
Want laat je de stof vooraf al inweken in de soda oplossing dan is je effect veel grilliger (!), dan dat je het achteraf doet, nadat de verf een uur heeft rondgezwommen. Ik had dat juist andersom verwacht.
En wat ik ook niet wist, als je wilt dat een samengestelde kleur zich weer gaat splitsen op de stof (net als bij sneeuwverven zeg maar), dan kun je beter de soda veel later toevoegen, dan kan de verf eerst rond gaan wandelen en zich opsplitsen.

Een aanrader dus, veel plezier, wil je niet door alle uitleg, scroll dan direct door naar 5.04 voor de eindresultaten.This Youtube video speaks for itself: When to add soda-ash with procion MX-dyes. I didn´t realize it makes such a difference!

11 opmerkingen:

Anoniem zei

weer wat geleerd! dank je wel.
een ander weetje is dat soda-ash "gedroogde"soda is.
Sommige leveransiers vragen dikke prijzen ( 3.50 p kilo) .
je kan ook gewone soda uit de supermark gebruiken en 3x de hoeveelheid pakken, aldus een prof. in de chemie, handig z,n kennis.

gr ellen

Aart zei

Fijn om te weten!
http://quiltaart.blogspot.com

Hannie de Beer zei

Fijn dat je ons dit laat weten,een punt van overweging!

Sonja Thalen zei

Bedankt voor sharing, ik heb alle drie methodes al eens geprobeerd.
Zelf doe ik altijd het natte vinger werk, dus zonder een plan te maken, dit past het meest bij mij.

Christel Sins-Camp zei

En daar kom je nu mee; nu ik net een hele serie warme tinten en grijzen heb geverfd...
Maar ik dacht idd dat je de katoen altijd eerst moet inweken, omdat de kleur dan beter pakt.

Marloes zei

dank je voor je info. Dan ga ik sneeuwverven met en zonder vooraf inweken... laat die sneeuw dan maar komen!

Nienke zei

@Chriss-Cross - maar veel kneden helpt ook ;-)
@Marloes - Leuk experiment, maar weet niet of het gaat werken….
Want als je over de sneeuwgeverfde lap alsnog een soda oplossing stort, wordt je de sneeuwverf´tekening´ wellicht wel verstoord. Denk dat er bij sneeuwverven geen ontkomen aan is, dat je de lap toch vooraf in de soda bewerkt. Maar ben benieuwd naar je resultaten!

Jozet Berkhout zei

Erg leuke informatie, waarvoor dank!Het was mij tijdens verfsessies al opgevallen. Ben zo iemand die multitaskt en daardoor de ash er wel eens later bij voegt, groeten van Jozet

Marrie-jette zei

Bedankt voor de info.Grappig om te lezen dat er zoveel manieren zijn...Met sneeuwverven strooi ik als laatste een beetje droge soda ash over alles!Vorige week nog gedaan met mooie resultaten.
Ik heb vorige week nog gewone soda gekocht en moest ruim een euro per kilo betalen dus vraag ik me af wat goedkoper is.(ik neem graag grove soda.)

Beth zei

Thanks for finding and sharing this YouTube video. I love experiments and thought this was VERY informative.

Suus zei

Dank je dat was weer leerzaam.