maandag 25 april 2011

Spelen met bloempap


En de serie ´creatief met Marrie-Jette´ gaat nog even door, want ik leerde ook nog met een bloempapje werken.

Hiervoor maak je bloem met water aan tot een yoghurtdik papje. Daarna kun je er een figuur mee spuiten met een flacon. Dit moet minimaal 1 dag maar liever meer dagen drogen tot het keihard is. En nee, even in de oven is geen optie, dan gaart het wel, maar het moet echt uitdrogen.Vervolgens procion gemengd met verdikker en een beetje soda-ash, zodat de verf stroperig wordt en niet te waterig want dan zou je de bloempap weer op gaan lossen. De vlakken gevuld met een bruine kleur:Dit in plastic inrollen zodat de soda-ash zijn werk kan doen, en anderhalve dag later uitgespoeld:Mooi he? Ik had het niet verwacht maar het werkt heel goed.
Ook geleerd van Marrie-Jette, de hele lap insmeren met bloempap:Dit weer op laten drogen tot het keihard is, en dan laten craqueleren door het voorzichtig te breken her en der.Dan met dezelfde verdikte procionverf eroverheen, goed soppen in de barsten:Laten staan in plastic voor minimaal 24 uur en dan uitspoelen. Dat lijkt meer werk dan het is, want als de bloempap echt hard is opgedroogd trek je er zo hele stukken vanaf. Maar goed ook, want je wilt niet alles in je afvoerputje hebben!Daarna nog maar even in de wasmachine gedaan voor een mini-wasje, gedroogd en gestreken. Zo ziet het er nu uit:Mooi subtiel he? Weer wat geleerd! Volgende keer Sojawas.

13 opmerkingen:

Wil zei

Als je bloempap met procion in het plastic stopt, loop je het risico dat de bloem weer wat oplost en dat je patroon minder scherp wordt. Een dag onbedekt laten liggen is ook goed.

Marloes zei

Mooi lapje geworden!
Je kan ook ipv verdikte procion de kant en klare verf gebruiken van bijv pebeo setacolor. Ik verdun de verf dan iets zodat het echt in alle barsten loopt, dan krijg je een craquelé effect.

Liesbeth Wessels zei

Met zo'n bloempapje wordt het blijven kamperen ?!
Leuke experimenten. groeten van liesbeth

Aart zei

Leuke resultaten Nienke, als je Quilting Arts leest vind je nog meer mogelijkheden om met gebruiksgoederen uit je keukenkastje te werken.
http://quiltaart.blogspot.com

Anoniem zei

Hoi Nienke,ik laat het ook altijd gewoon drogen,dus geen plastic er omheen .Ze zijn wel heel leuk geworden,vooral de laatste vind ik gaaf.
Marrie-Jette.

ina zei

Hoi Nienke, en je experimenteert maar door: met bloem, maizena, rijstmeel etc. gebruik ik ook nooit plastic om in te wikkelen: laten drogen aan de lucht gaat prima. Ik gebruik ook graag acryl- of oost-indische inkt.

marjolijn zei

Heerlijk toch weer al die experimenten bij je te zien. Geweldige resultaten ook.

Ellen zei

Prachtig Nienke,dat laatste lapje vind ik enig.Gaan we ook proberen ,zoek alleen nog veel tijd.

Suus zei

Ze zijn prachtig, mooie experimenten.

Hannie de Beer zei

Wat is dit een leuk experiment Nienke! Ooit deed ik zoiets bij Dreamline. Maar jou resultaten zijn wel erg mooi. Vooral de craquelé!

christina zei

Dat met die bloemen wist ik nog niet. De onderste wel. Kun je ook doen met inkt ipv verf

mia zei

Hoi Nienke, wat is de laatste rode lap prachtig geworden, ik heb nog pakken kant en klaar van de oliebollen staan, ik denk dat ik die maar eens ga gebruiken. Voor het craqulee effect kan je ook oostindische inkt gebruiken, of de vulling van een oude vulpen. Wat wordt dit toch verslavend.
gr.mia

dorie zei

kom zomaar via een hele andere weg bij je op je blog. Wat een interessante technieken beschrijf je hier. Deze met de bloempap ga ik zeker ook eens proberen en kijken of ik met natuurlijke verfstoffen iets kan.