zaterdag 9 april 2011

Verven met roest

Ik was de foto´s aan het opruimen en kwam een serie roestfoto´s tegen van een tijdje geleden die ik nog niet heb laten zien op dit blog. En daarmee sluit ik mooi aan bij een aantal roestprojecten van andere bloggers, dus hier zijn ze:Om een ijzeren huls gevouwen en uiteinden in binnenste gepropt.Dubbelgevouwen en strak om een ijzeren staaf gerold

Een roestig wiel van een oud naaimachinetafeltje uit de tuin:


Met die laatste ben ik ook gaan naaien (oeps, echt knetterhard op de donkere stukken, denk om je naald en machine):Mijn eerste driedimensionale textielwerk (denk niet dat je het een quilt mag noemen, zit geen tussenlaag in/achter):Wil je ook een lap roesten? Neem dan een lap katoen, week deze even voor in water met azijn (50/50) en pak het roestige voorwerp in met de drijfnatte lap. In een plastic zak, paar dagen laten broeien. Deze hebben 14 dagen gelegen maar dan krijg je wel ondoordringbare stukken roest op je lap... mooi maar moeilijk te verwerken.
Ik heb ergens ook nog een gietijzeren deurmat die erg goed uit de ´roest´ kwam, als ik die vind post ik die ook nog.

Nu weer verder met mijn roestige draadje...

PS. Dank je wel voor je reactie Hannie, ik denk dat het te maken heeft met de mate van roesten. Als je het 14 dagen laat liggen, krijg je echt roestplakkaten, zie deze detailfoto:Dat is echt ijzer geworden en niet meer weg te krijgen met wassen. Maar wel supermooi, dus ja, het is een keuze ;-). Wil je er mee naaien, dan niet te lang laten liggen of af en toe even kijken.

11 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Leuk zeg al die verschillende roestproefjes!
Ik hoor ook steeds dat het lastig quilt? Maar ik was de lappen eerst in wasmachine( na het spoelen) En ook gebruik ik oude naalden of zoals Ellen zei een jeansnaald Maar je bewerkingen zijn erg leuk.
Succes!

marjolijn zei

Wat een prachtige lappen zijn dit geworden. Ik laat ze maar een paar dagen liggen, ik hoop dat ik er dan nog wel met de naaimachine doorheen kom. Met roestpoeder krijg je ook dikke plakken en er blijft ook roestpoeder achter, dat lijkt me toch heel eng met de naaimachine, ik ben bang dat er roestpoeder in de behuizing komt.

Aart zei

Dat ziet er leuk uit Nienke, ik heb nog geen ervaring met roestlappen onder de naaimachine, dus ik blijf je volgen.
http://quiltaart.blogspot.com

Anoniem zei

Wat zijn die prachtig!! Vooral dat wiel. Het is idd lastig naaien en je naald wordt snel bot. Als je ze niet te lang laat liggen gaat het wel makkelijker. Ik had ook al illusies over zo'n deurmat, maar om die er nou speciaal voor te kopen?? Zo gek ben ik nou ook (nog) niet.
Groet, Ineke

Suus zei

Prachtig drie dimensionaal werk heb je gemaakt Nienke. Een erg mooi kunstwerk.

Anoniem zei

Dat wiel vond ik jaren geleden al geweldig maar wat je er van gemaakt had is heel bijzonder,dat had ik nooit gezien.Wil ik graag even in het echt zien(misschien volgende week?)Weet je nog dat ik met dat zelfde wiel mijn Sommeltjes quilt heb gemaakt?Het was een eindwerkstuk en ik vind het nog steedss een van de mooiste quilts die ik gemaakt heb
Goede zondag,Marrie-Jette.

ina zei

mooie roest heb je gemaakt. moet ik ook nog steeds eens mee aan de slag.

christina zei

Wow, wat een mooi werkstuk heb je ervan gemaakt! Ik heb em 2x aangeklikt om een beter te kunnen bekijken. Ik kan zien hoe je em genaaid hebt, maar ben toch steeds weer verbaasd hoe mooi jij dingen kunt verwerken.

Nienke zei

Dank voor jullie leuke reacties!
@Ineke, hij kan daarna toch alsnog de tuin in? Ik zal zoeken naar de lap voor een foto, echt de moeite waard.
@ Christina, eigenlijk zijn het beide lappen, in stroken gesneden van 2 cm. om en om op voile geplakt en vervolgens als een harmonica weer vastgestikt. Ik heb er wel een tijdje op lopen broeden maar het effect is leuk, want als je van links of rechtskijkt zie je de bloem, en als je van voren kijkt zie je het wiel.

Dea zei

Jee, Nienke, wat maak jij toch een prachtige dingen! Dat roesten wil ik ook eens proberen, maar ik vraag me af of het wel zo goed is voor je machine.

Anoniem zei

dit is echt super!!! ga dit zelf ook eens uitproberen. ik zou deze techniek willen gebruiken voor m'n textiel ontwerpen op school. je werken zijn fantastisch mooi!