donderdag 28 april 2011

Soja Was

We hadden nog niet alles gehad, want diezelfde middag experimenteerden we ook nog wat met Coldwax en Sojawas.

Soja was wordt in vlokken aangeleverd en kun je smelten in een (jam)potje in warm water (rijstkoker komt weer van pas ;-).

Coldwax of Kaltwachs is kant en klaar en wordt vloeibaar verkocht in potjes, die je over kunt gieten in flacons als je er mee wilt schrijven.

Twee andere middelen, houtlijm, en wateroplosbare kinderlijm, heb ik hier in het midden ook nog even meegetest. Na het opbrengen, heeft het 24 uur gedroogd. Daarna met verdikte procion eroverheen geverfd, laten drogen voor 24 uur en uitgespoeld / drogen / strijken. Hier zie je goed de verschillen:en in het eindresultaat:Met de sojawas nog wat verder geexperimenteerd nu het toch vloeibaar en warm was. Met de zijkant van een afwasborstelspons, gestempeld.Dat leverde dit op:


Conclusie, scherpe lijnen zoals in handschrift werkt misschien niet goed omdat de sojawas heel snel uitvloeit, maar voor stempeltoepassingen, is het wel een heel fijn spul. Beide wassoorten gaan er bij hogere temperaturen (60 gr) weer uit in water. Kan in de wasmachine, en dat is ook aan te raden, gezien het vettige randje wat er in je aanrecht komt te staan ;-).

9 opmerkingen:

Anoniem zei

mooi hoor!Zelf heb ik ze nog niet gedaan,niet aan toe gekomen zeg maar....
Marrie-Jette.

Christel zei

Ik lees elke keer met verbazing jouw fantastische blog. Het is net één grote verfworkshop. Ik ben zelf nog maar een beginneling (ik durf alleen nog maar naar de verfpotjes te kijken), maar ben van plan om binnenkort zelf van alles uit te gaan proberen. Met jouw blog als leidraad...

joke zei

Hoi Nienke, wat een experimenten allemaal. Leuk. Ik heb die sojawas ook gekocht, maar nog niet geprobeerd. Ik zie soms filmpjes op You tube en dan wordt telkens gezegd dat je geen sojawas voor kaarsen maken moet gebruiken. Weet jij wat het verschil is?

mia zei

Hoi Nienke, leuke resultaten, elk proces is weer anders uitgewerkt. Ben zelf nog niet veel verder dan de ouderwetse was. Het kinderlijm gebeuren doe ik nog wel eens met kinderen op papier, is leuk en minder troep.

Suus zei

Leuke experimenten, mooi is de cold wax om mee te schrijven, leuke resultaten.

Anoniem zei

Ik had de proeflap dus in plastic laten broeden voor 24 uur...Dat moet je dus niet doen!Alleen de soya was is nu duidelijk te zien,al het andere is opgelost.Weer wat geleerd dus...;)
marrie-jette.

christina zei

Je prikkelt de mens wel weer met al die leuke experimenten

Hannie de Beer zei

Wat een fijne experimenten,met de verschillende soorten was en lijm! Vooral ook het schrijven met de cold wax. Heel inspirerend!

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat ontzettend leuk al die proeven. Dat cold wax vind ik wel heel erg mooi geworden. Ik kijk uit naar een volgende proef!!!