zondag 6 oktober 2019

Verven met natuurlijke aardpigmenten

Viavia kwam ik in contact met een distributeur voor natuurlijke pigmenten, ImmenZ.nl.
In hun assortiment een serie Natural Earth Paint, natuurlijke minerale pigmenten om veilig en duurzaam verf te maken. Meestal meng je dat met olie om te schilderen op doek. Maar je kunt er ook wol, zijde en katoen mee verven. Volgens de site: zonder conserveermiddelen, zware metalen, toxische oplosmiddelen, kunststoffen en vulstoffen. Dat spreekt me natuurlijk wel aan. Dus ja gezegd om een rondje te gaan experimenteren.

Gisteren kwam dit doosje binnen:

Met daarin 10 kleuren pigment:

Vanuit het ecoprinten weet ik nog wel dat sojamelk vaak de (milieuvriendelijke) hulpstof (beitsmiddel) is, die natuurlijke kleuren op katoen weet te krijgen en te houden. Dus maar eens begonnen met sojabonen te weken:


Dat moet een dag staan dus mooi de tijd om me weer even in te lezen. En gelukkig voor ons zijn er twee vrouwen zo aardig geweest om hun kennis online en vrij toegankelijk te delen:

De eindscriptie van Roos Soetekouw over Natuurlijk verven:

En Jantine Koobs, Natuurlijk Verven Grand Teints: Goed houdbare kleuren verven op textiel zonder gebruik van vergiften, welke via het Textielmuseum kosteloos ter beschikking is gesteld
https://www.textielmuseum.nl/uploads/content/BTME001.pdf 

Laat het maar regenen, kunnen we ons mooi even verdiepen in de materie.De sojabonen moeten 24 uur weken en daarna lopen de sporen uiteen dus wordt vervolgd. 

1 opmerking:

Jo Huijsman zei

Dit wordt een interessante Nienke en ik ben reuze benieuwd naar het vervolg.