dinsdag 8 oktober 2019

Natuurlijke aardpigmenten - handleiding leveranicer

Tot slot kreeg ik hier een handleiding van Sewing Seeds horend bij de aardpigmenten die ik wil gaan uitproberen: http://textileartscenter.com/blog/painting-with-earth-pigments-and-soymilk/Vertaling:
Aardpigmenten zijn mineralen die over de hele wereld worden gedolven vanwege hun kleuren. Omdat ze van het aardoppervlak komen, worden ze eigenlijk niet als kleurstoffen geclassificeerd. Kleurstoffen creëren kleur wanneer een stof een moleculaire binding met vezel maakt en chemisch aan elkaar hecht. Aardepigmenten kunnen zelf niet doordringen en moleculair binden met vezels; het moet worden gesuspendeerd in een ander medium dat aansluit op de vezel. In dit geval gebruiken we verse sojamelk! Het eiwit in de sojamelk bindt het aardpigment en de vezel samen.

Kijk dat is informatie waar we wat aan hebben. Grote verfbaden en de verf inkoken zal dan ook geen echt goede optie zijn. Ik loop hun handleiding maar eens af.

Deel 1: De stof voorbehandelen met sojamelk

Wat je nodig hebt:

  • ¼ kopje droge sojabonen
  • een blender
  • een stuk mousseline
  • een koelkast

De eerste stap is eenvoudig - doe een ¼ kopje droge sojabonen in een pot en dek af met een goede hoeveelheid water. Laat ze een nacht zitten en spoel de volgende dag het weekwater af.

Doe de sojabonen en drie kopjes warm water in een blender en laat het vier minuten op medium staan. Zeef de gemengde vloeistof door de mousseline - bewaar de vloeistof.

Schep het sojaboonresidu van de mousseline en doe het terug in de blender. Voeg twee kopjes warm water toe en laat de blender opnieuw vier minuten op medium staan. Gebruik hetzelfde proces, zeef de vloeistof door de mousseline en bewaar de opgevangen vloeistof - maar gooi deze keer het sojaboonresidu weg, was je mousseline en hang het te drogen. Verdun nu je verse sojamelkoplossing door meer water toe te voegen totdat het de kleur krijgt van 'magere melk'.

Week je stof volledig in de sojamelk en zorg ervoor dat het hele stuk volledig nat is!

Laat de stof vervolgens volledig aan de lucht drogen. Niet föhnen of de stof in een droger verwarmen. Bewaar de resterende sojamelk in de koelkast zodat het niet 'overstuur' gaat! En wacht niet langer dan twee weken om de met sojamelk behandelde stof te gebruiken.

Ik ga op zeker en week de stof eerst voor in een sodaoplossing (zie vorige post) en daarna in deze sojamelk. Wordt vervolgd. 

Geen opmerkingen: