donderdag 17 oktober 2019

Museum inspiratie bij Museum de Lakenhal in Leiden - dag 1

Op weg naar het Textielfestival 2020 in Leiden kreeg ik de kans mee te doen met de Museum Masterclass in het Leidse museum De Lakenhal.

Geïnspireerd door de museumcollectie en/of de historie van het Leidse laken gaan we tot een eigen werk komen, dat geëxposeerd zal worden in het museum tijdens de Textielroute.
Dat leek me natuurlijk een geweldige kans, vooral ook omdat in de Lakenhal niet alleen de kwaliteit van het weefsel werd gecontroleerd maar ook de kwaliteit van het verven!


Gisteren kwam de groep voor het eerst bij elkaar, omdat de Lakenhal pas net heropend is na jarenlange verbouwing. Het is echt prachtig geworden:


We begonnen met een lezing door Jori Zijlmans, conservator geschiedenis, over de historie van het Leidse laken:


Daarna vertelde Nicole Roepers, conservator actuele kunst over het Nieuwe Leidse Laken.


Museum De Lakenhal blaast de geschiedenis van het Leids Laken een nieuw leven in. Vijf kunstenaars en ontwerpers (Petra Blaisse, Claudy Jongstra, Edwin Oudshoorn, Mae Engelgeer, Christie van der Haak) hebben een hedendaagse versie van het Leids Laken ontworpen, geïnspireerd op de collectie van het museum en het ambacht dat erachter schuil gaat. Dit 'Nieuw Leids Laken’ is exclusief te koop in de museumwinkel, mét lakenloodje.

Deze video geeft een impressie:


Erg leuk natuurlijk om te zien hoe zij zich hebben laten inspireren door de geschiedenis en de museumcollectie. Daarna volgde een korte rondleiding door het museum waarbij we nu al zeker weten dat we een keer een hele dag teruggaan om alles te kunnen zien!


Mij intrigeerden vooral de verfloodjes, waarbij het 'grootstael' stond voor vijf verfbaden, en dus het hoogste in kwaliteit was. De namen van de kleuren zijn ook fascinerend:En de stalenboeken, daar gaan we volgende keer langer en uitgebreider in kijken:


Daarna volgde een korte voorstelronde, ik ben in goed gezelschap... dat wordt hard doorwerken voor mij maar daar zit natuurlijk ook de uitdaging in ;-)


Onze begeleidend kunstenaar, Hetty Arens, heeft graag dat we uit onze comfortzone komen (#gelukt), en gaf ons daarom als huiswerkopdracht deze materialen mee om te gebruiken in een klein werkje, daar zit de tweede uitdaging in:


Ondertussen draaien de radaren hoe ik dit eens aan zal vliegen. De aardepigmenten moeten toch een maand drogen dus ik heb wel even tijd ;-):


4 opmerkingen:

Quilt Quebbel zei

Dat museum móet gewoon bezocht worden, dat is duidelijk.
Wat boeiend en inspirerend!!
Heel veel succes met je "huiswerk".
Lieve groet van Maria.

Hannie de Beer zei

Super om zo mee te kunnen doen! Veel succes!

Jo Huijsman zei

Geweldige uitdaging.

Astrid Oosterhuis zei

Wat leuk dat je je lezers zo laat meegenieten van dit avontuur, dankjewel! En wat lijken de proeven van de aardetinten mooi geworden.