woensdag 9 oktober 2019

Natuurlijke aardpigmenten - printpasta

Nu de stof is voorbereid om de verf goed op te pakken, gaan we verder met de verf zelf. Als eerste het maken van een printpasta.

Vertaling van http://textileartscenter.com/blog/painting-with-earth-pigments-and-soymilk/

Bron: Textile Arts Center



Deel 2: Printpasta van het aardepigment maken
Wat je nodig hebt:

  • gepoederd aardpigment of gepoederd indigo
  • de verse sojamelk uit deel 1
  • gom tragacanth (organische drukgom)
  • vijzel en stamper (een bord en iets plats om te malen werkt)

Eerst moet u beslissen met welke kleuren u wilt werken. We gebruikten Italiaans Venetiaans Rood, Ruwe Umber Italië, Franse Oker, Groene Aarde uit Duitsland en Organische Indigo.

Combineer 1 theelepel aardverfpoeder of indigo met 1 eetlepel sojamelk. Meng / maal langzaam tot het pigment volledig nat is en gecombineerd met de sojamelk! (Als het echt nodig is, kun je meer sojamelk toevoegen, maar alleen genoeg om het pigment nat te maken.)

Nu is het belangrijk om het poeder ECHT te mengen / malen! De eerste keer roerde ik het pigment en de sojamelk samen in een klein kopje, maar het pigment was niet opgenomen in de sojamelk.

Gebruik gom tragacanth of organische drukgom om te verdikken, maar voeg slechts heel weinig tegelijk toe. We hebben geleerd dat slechts 1 eetlepel het te dik kan maken. Als dit je overkomt, is het oké, voeg gewoon meer sojamelk toe totdat je de juiste consistentie hebt.

Breng het pigment in de koelkast aan totdat je klaar bent om het te gebruiken, maar je moet het pigment binnen enkele dagen na de sojamelkbeits aanbrengen.

Deel 3: Het pigment op de stof aanbrengen
Wat je nodig hebt:

  • voorbehandelde sojamelkstof
  • gemengde aarde-pigmentverven
  • optioneel: verdwijnende inktpennen, Nori-pasta en Elmer's wasbare schoollijm

Nu voor het leuke gedeelte waar je op hebt gewacht - schilderen!

Je kunt elk ontwerp maken dat je wil (google voor inspiratie op modderprint). Je kunt je ontwerp uit de vrije hand of tekenen, maar zorg dat de stof vast ligt en niet alle kanten op glijdt als je aan het printen bent.

Als je een bepaald deel van het ontwerp ongeverfd wilt laten, kun je Nori-pasta of zelfs Elmer's afwasbare schoollijm gebruiken (blauw is het beste, zodat je kunt zien waar je het hebt aangebracht), om een ​​weerstand te creëren, dit spoel je later makkelijk uit.

Deel 4: Nabehandeling
Nadat je alle kleuren hebt aangebracht, laat je stof volledig drogen! U moet uw stof twee dagen of maximaal een maand laten uitharden.

Deel 5: Uitwassen
Was ten slotte uw stof uit met een wasmiddel of synthrapol.

** Sommigen suggereren je stof te stomen voor het wassen om de kleur te behouden, maar ik merkte geen enorm verschil.

Geen opmerkingen: