dinsdag 21 januari 2014

Wol garen verven met lang verloop


Omdat ik breigarens met een lang kleurverloop prachtig vind (denk aan Noro, of de Drops Delight bijvoorbeeld) heb ik al heel wat uurtjes doorgebracht met het mijmeren over een verfinstallatie met gespannen draden in mijn schuur om dit te bereiken.... Maar natuurlijk  lag de oplossing veel dichter bij dan waar ik op kwam. In de nieuwste editie van Vezel magazine, laat Harm Harms zien hoe hij van een plank, vier wieltjes en een buis een picobello verfinstallatie maakt voor het verven van lang verloop garen.


De pvc buis die ik ook voor shibori verven gebruik, krijgt nu een tweede nut, De wieltjes op de plank geschroefd, buis op de wieltjes laten rusten en een stukje plastic voor het druipen eronder:


Ik had ergens gelezen dat wol met het label 'superwash', (krimpvoorbehandeling) zeer geschikt is om te verven omdat deze bewerking de vezel toegankelijker maakt. Prima, ik had nog twee bolletjes Karisma van Drops liggen en deze hebben deze kwalificatie:


Beginnetje even vastgezet en rollen maar:


Een bolletje van 50 gram haalt maar de helft van een meter buis, en ik heb het ook nog in elkaar geschoven om het in de grote weckketel onder water te kunnen krijgen.


Eerst de wol in een emmer met een flinke kop azijn doornat laten worden. De azijn vervangt de soda. Gek genoeg reageert de Procion MX zowel in een heel basisch als in een heel zuur milieu. Maar aangezien de soda de wol aantast waardoor het bros en stug wordt, gaat de voorkeur nu naar azijn uit.
Vijf bakjes verf klaargezet, oplopend van licht naar donker. Het is ongeveer 50 ml. verf (10% oplossing, 10 ml. per bakje) aangelengd met evenveel water.


Ik had (geheel tegen mijn principes in) maar wat aangerommeld omdat ik dit nog niet eerder gedaan had. Maar het pakte niet verkeerd uit. Alleen lekte het wel erg dus volgende keer zou ik minder of geen water toevoegen. De wol was natuurlijk al doorweekt met water/azijn. Met de sponskwast de verf opgebracht en hierbij de sponskwast telkens even flink aangeduwd zodat de verf ook aan de binnenkant zou komen. En toen alle verf erop zat, in de weckketel met water gezet. Hier de temperatuur op laten lopen tot 90 graden en anderhalf uur laten staan.


Kijk nou, het water is nog maar licht gekleurd, dat belooft veel goeds. Door het langdurig heet/tegen de kook aan te houden schijn je het nabloeden te voorkomen en wordt bijna alle verf geabsorbeerd.


Ook op de handdoek eronder zie je dat er vrij neutraal water afkomt:


Van de buis op een plastic reep geschoven, samengebonden, zodat er nog gespoeld kon worden:
Maar er kwam nauwelijks meer verf af dus helemaal prima gegaan. De wol was heerlijk zacht door de azijn. En dezelfde avond moest ik er nog even een blok van breien, kijken hoeveel er uit een bol gaat, nou dit:

Kon ik het quilten toch niet laten ;-), een log cabin maar dan gebreid. Hier nog even de achterkant om te laten zien dat het echt 1 draad is:


Deze deken staat me voor ogen, dus ik kan nog 19 kleurcombinaties uitproberen:
http://getyourhookon.wordpress.com/2007/10/10/woohoo-its-done/ 

Ben heel blij met deze wolwinder, wordt vervolgd!

(PS. Ik heb het zout achterwege gelaten omdat de verf toch al direct op de wol wordt aangebracht en niet z'n weg door het water hoeft te zoeken.)

(PS2, Dat gesleep met die grote weckketel doe ik volgende keer ook anders, zodra de verf op de vezel zit, kun je het natuurlijk ook op een reep plastic schuiven (als je die al op de buis geplakt hebt bijvoorbeeld). Losjes dichtknopen, en het bundeltje kan in een klein pannetje op het gas. Wel een aparte pan gebruiken he, die niet ook voor koken gebruikt wordt en niet van aluminium is, maar liefst emaille (kringloopwinkel).

15 opmerkingen:

inge zei

o wat ben ik blij met jouw uitleg ...ik was net iets aan het bedenken om garen in kleurverloop te kunnen verven ...volgende maand heb ik vast wel wat tijd om zoiets in elkaar te steken ...laat het je dan wel weten of het gelukt is ...bedankt !!

inge zei

en een tipje om het beter opnemen van verf voor alle wollen stoffen en garens : druppeltje synthrapol toevoegen aan het water waarmee je het bevochtigd, echt maar een druppeltje want het schuimt anders heel erg ...zet de vezels open en beschadigt de wol niet ...

marjolijn zei

mooi systeem. Zou je dit ook niet kunnen gebruiken om stof met garen om te wikkelen en zo die mooie geplisseerde shibori lappen te creƫren?

Eke zei

Goed gelukt en leuk om te zien op welke manier je het hebt gedaan. Wat het lekken betreft, je zou er een lap zijde onder kunnen leggen, volgens mij wordt dat heel mooi. Succes met de volgende kleuren, de deken die je in gedachten hebt ziet er erg leuk uit.

Hannie de Beer zei

Een goed systeem , met een mooi resultaat. Kan ook niet anders bij jou!. Ik had het tijdschrift ook gekocht, maar vind het toch nog best tijdrovend . En de ruimte ontbreekt hier. Wel staat er de wolverf nog, van STVV. Dus wie weet....

Aart zei

Mooi systeem en inderdaad eenvoudig! Soms denken we te veel en ligt de oplossing voor de hand.
http://quiltaart.blogspot.nl

Beth zei

This is fascinating and I will be watching and thinking. It's great to have a small hand held project to take with you. Just lovely!!

Marrie-jette zei

Kijk dat vind ik nou echt heeeeeel gaaf!!!(Natuurlijk ga ik dat ook uitproberen!
Eerst even witte wol spinnen.

Jo Huijsman zei

Een geweldig goede oplossing met een super resultaat. Toch ben ik blij dat ik geen breister ben, ik kan deze uitdaging aan mij voorbij laten gaan.

Klaske zei

Wat goed zeg!

miekequilt zei

Wat ben je toch handig en vooral inspirerend. Bedankt maar weer dat we mogen meegenieten.

janneke zei

Het houdt ook niet op bij jou! Willy Wortel!
Maar GaaaaaaFFFFF!

els zei

Wat een geweldig idee en prachtig resultaat. Hoeveel uren zitten er in jouw dag?

Rianne Bakker zei

Wat een ontzettend mooi resultaat! Dat je dat gewoon durft te proberen! Lijkt me best een toer allemaal! Echt heel gaaf!

Marjo zei

Geweldig, heb net je blog ontdekt omdat ik op zoek was naar tips voor het zelf verven van garen ...vraagje...heb jij ervaring met het verven van garen met kleurstoffen die gebruikt worden voor het bijv versieren van taarten ?

Liefs
Marjo
Marjo's Cosy Corner