vrijdag 17 januari 2014

Hoe is het mogelijk...

Volgende week vrijdag ga ik een dagje verfles geven bij de DIY Textile School in Amsterdam en daarvoor wilde ik 'ter lering en de vermaak' nog een setje voorbereiden, verschillende stoffen, eenzelfde groene verfbad.

Toen ik het  emmertje na drie dagen wilde uitspoelen, zag ik een heel vreemd verschijnsel:Een rode lap tussen mijn groen. Als het niet mijn eigen emmertje was, had ik het niet geloofd.
Na spoelen, fixeren en strijken gauw kijken of er wat van over was en ja hoor, nog steeds knalrood:


Dat is een puzzel voor mij die ik nog op moet lossen voor vlg. week vrijdag voor het geval iemand wil weten hoe dat nou kan ;-). Voorlopig hou ik het er op dat het een viscose/rayon-lapje is, wat weliswaar cellulose is net als katoen maar geperst als draad en dus misschien niet meer zo toegankelijk voor iedere verfmolecuul. De groene kleur was een mix van veel geel, weinig turquoise en heel weinig rood.

Andere lapjes die je ziet zijn allemaal katoen, linksboven is een katoen met een glimmende lurex draad in de ketting die nopjes vormt (en geen kleur aanneemt). En rechtsonder de beruchte Polyester/Katoen poplin. Vaak heel goedkoop op de markt maar ja, slechts de helft van de vezel wil verf aan nemen nl. de katoenen helft. Jammer dat veel marktkoopmannen vaak niet weten wat ze verkopen, maar aan de andere kant, als je op zoek bent naar gedempte kleuren, dit is je ideale basis! (Kun je de hoeveelheid verf ook wel halveren trouwens).

14 opmerkingen:

Eke zei

Gein, zo'n rood lapje, kan me voorstellen dat je niet wist wat je zag. Altijd leuk, dat geverf en ook vaak onverwachte verrassingen. Veel plezier volgende week.

Unknown zei

paint works in mysterious ways…..

Wilma zei

Misschien absorbeert de ene stofsoort sneller de rode kleur dan de andere. Wat ik me nu afvraag is of de kleur groen anders is dan verwacht, omdat het lijkt alsof alle rode kleur in 1 lapje is gaan zitten en dus misschien niet meegewerkt heeft bij de andere lapjes? Ik had een vergelijkbaar probleem met onverwachte kleuren toen ik handgesp
onnen wol wilde verven in hetzelfde verfbad als lapjes katoen. Als het je interesseert het staat : http://whnieuwenhuis.blogspot.nl/2013/03/wol-verven.html

Ineke zei

De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Beth zei

I love a mystery and many lessons were learned which is all the more fun! Have a great time at DYI.

mia zei

Jammer dat je niet weet welk materiaal het was, ziet er als misser bijzonder goed uit. succes met de les.

els zei

Wat leuk dat je bij de DIY Textile School les gaat geven. Ik kan me voorstellen dat je raar staat te kijken als er plotseling zo'n rood lapje tevoorschijn komt in je groene verfbad.
Succes.

Aart zei

Grappig!! Heb je nog zo'n stukje stof, dan zou ik het nog een keer verven, kijken wat er nu gebeurt.
http://quiltaart.blogspot.nl

Marloes zei

zoals Wilma heeft gereageerd, zo is het denk ik. Dit lapje heeft snel rood ingepikt. Rood reageer erg snel heb ik van Elin Noble geleerd. Is het lapje van zijde? Je kan kijken welke kleur groen je lappen krijgen als je dit lapje niet in je emmer stopt.
Sukses met je verf lessen!!

marjolijn zei

Ik moet er toch wel heel erg om lachen. Had graag je gezicht gezien toen je de lappen in de bak gooide! Maar een raadsel is het wel. Nog een keer uitproberen met en zonder dat lapje?

Hannie de Beer zei

Heel verrassend! Mij lijkt dat het komt, omdat niet alle kleurstoffen opneemt, maar rood is overheersend, dus dat pakte wel?
Succes met de workshop!

janneke zei

Wat een leuk raadsel! Ik ben benieuwd of er nog een verklaring komt? En succes volgende week! Het zou fijn zijn als het je bevalt. Je weet zoveel (en doet zoveel) over stofverven!

Liesbeth Wessels zei

Het lijkt een bruinachtige geworden, wat was de beginkleur van het lapje ?De tip van Aart om het nog een keer te proberen lijkt mij een goede. Leuk om te laten zien dat er altijd verrassingen blijven. veel plezier en succes volgende week. groeten van liesbeth

Jo Huijsman zei

Alvast veel succes met je les. Ik weet zeker dat je dit gaat lukken en wat de lapjes betreft: de wonderen zijn de wereld nog lang niet uit!