dinsdag 28 mei 2013

Bleken op de Drimarene-K en Procion MX

Bij QuiltenSpeciaal delen we heel geregeld materialen en proefjes. Nadat ik de nieuwe Drimarene-K had laten zien, wilde Janine weten wat ontkleuren doet met de reguliere Procion-MX en de Drimarene-K. Dat heeft ze meegenomen en ik mocht haar resultaten delen:

De basis is witte poplinkatoen geverfd met de Drimarene-K (links) en de Procion MX Jet Black (omdat ze beiden blauw als ondertoon hebben).
 
Met thiox:
 
Met de chloorpen:

 
Met dikke chloor:

 
Met discharge paste:


Mooi om de verschillen te zien. Ook hier blijkt dat de Drimarene K een sterkere verf is, de ontkleurings/bleekmiddelen hebben meer moeite om er doorheen te komen. Dat heeft als voordeel dat je iets langer de tijd hebt om het proces te laten gebeuren en dus meer momenten waarop je het bleekproces kunt stoppen. Je ziet dat ook op de achterkanten trouwens. Goed om te weten, met dank aan Janine!

Het zou interessant zijn om te weten of de lichtechtheid van de één of de ander dan ook verschilt. Ik ga maar eens twee lapjes in de vensterbank in de volle zon leggen.

3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Heel interessant deze proefjes! Zelf vind ik de disschargepasta het beste werken, ook op commerciële zwarte stof. Bij Zijdelijngs hebben ze een bepaalde soort zwarte katoen die prachtig bleekt! Maar na jou berichtje ga ik toch ook de drimarene kopen. Morgen ga ik naar Mijn Eigen, met enkele dames. Is hier niet zo ver vandaan hè.

Beth zei

I love experimenting and isn't it interesting how different the results are. I really like to white as opposed to the rust color

Anoniem zei

Wat is dat voor verf, Nienke?