donderdag 17 januari 2013

Een nieuwe verfsoort en mooie streepjes!


Via het blog van Sandra, kwam ik er achter dat Mijn-eigen met een nieuwe verfsoort gaat starten, Drimarene K Dye, een zusje van Procion MX. Op  26 januari geeft Sandra van Velzen een workshop Stof verven bij Mijn-Eigen met deze verf: Verven met het Drimarene K kleurenpalet. Je maakt dan een 12 kleurencirkel uit drie kleuren (rood,geel, blauw) plus een lichtere en een donkere variant.

Eerlijk gezegd wist ik niet wat een ´Drimarene K kleurenpalet´ was, maar verfgoeroe Paula Burch heeft natuurlijk ook dat onderwerp behandeld. En ik heb het Sandra gevraagd:

´Werkt precies als procion. Het grote voordeel is dat het geen stuivend poeder is maar gecoate bolletjes. Stoft en stuift niet. Blijft zelfs niet aan je lepeltje hangen. Lost beter op, slaat niet neer en maakt geen klontjes.´

Nou dat klinkt mij als muziek in de oren want het fijnstof wat van de Procion MX poeder af komt vind ik echt niet prettig. Ik zou zelf erg graag willen gaan maar heb dan een dagje Quilten Speciaal,  met Els van Baarle. En anderen zitten bij Zijdelings, Elin Noble, wat ik ook al moet missen... maar laten we niet klagen over zoveel leuks ;-).


Als je dan toch afreist naar Mijn-eigen, ik zag bij toeval dat ze een collectie gestreepte stoffen verkopen, die niet alleen werkelijk prachtig is, maar ook nog een goed doel dient. Dit is het verhaal erachter:

Het is ons derdewereldproject. We wilden iets dat 2 kanten op zou werken. Eerst zijn er  patronen uitgezocht, en we hebben geld beschikbaar gesteld om garen te kopen en te verven. Uiteindelijk hebben 50 mannen 1 maand voor ons zitten weven, Traditioneel is dit ook een mannenhandwerk, maar het is tegenwoordig minder gewaardeerd, dus zoeken ze liever een baan in de industrie. Dit hele handwerk gaat zo verloren. Op het moment dat wij de mannen dus thuis aan het weven hadden konden de vrouwen op dat moment buitenshuis werken, dat leidde tot een dubbel inkomen en manlief was bij de kinderen.

Dit is een project wat we samen met Priscilla Bianchi hebben opgezet. Zij is de enige Guatemalaanse quiltster. Heeft ook een boek geschreven: Caliente Quilts


Bij gebrek aan "quiltstoffen" is ze aan de slag gegaan met datgene wat ze voorhanden had. Ze heeft ook bij OEQC geexposeerd. Al met al heeft het wel een half jaar geduurd voor alles georganiseerd was. Maar nu hebben we een prachtige collectie op voorraad die niet alleen heel erg mooi is om naar te kijken en mee te werken maar ook het ambacht in Guatemala steunt.


Daar wil ik toch graag nog eens mee aan de slag. Op de handwerkbeurs binnenkort in Zwolle maar eens even snel langs de stand van Mijn-eigen. 

5 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Weer heel wat leuk nieuws! Mijn Eigen heeft een webwinkel die op woensdagmiddag opening, niet zo ver hier vandaan in Veldhoven. Maar een beurs is natuurlijk vel leuker om heen te gaan! Ik zal eens zien of me dat lukt?
Dank voor de info!

Marloes zei

Die stoffen zijn werkelijk prachtig, en verdienen om massaal ingekocht te worden.
Dat van die verf is een leuk nieuwtje, maarja, ik ben dan bij Elin Noble!!

marjolijn zei

Ja, ik had ook graag gegaan, maar zit dan ook, net als Marloes, bij Elin Noble. Het klinkt wel heel aantrekkelijk en moet ik ook zeker uitproberen. Ik heb ooit een setje met die Guatemala stoffen gekocht en ligt hier heel mooi in de kast. Moet ik nog eens wat mee doen. Ik wilde er een vakantieherinnering van maken. Deze stof gecombineerd met stofjes die ik in Guatemala heb gekocht. Leuk jouw aandacht hiervoor.

Ineke zei

Nuttige info, dank je.

Beth zei

Pelleted dust free dye is a wonderful breakthrough