zondag 2 september 2012

Verven met Karmozijnbes

Er worden in onze tuin op speciaal verzoek, ook verfplanten groot gebracht, en dit keer was het tijd om de Karmozijnbes te oogsten:


De wol voorgebeitst met aluin, de bessen een uur in een koperen pan laten koken:


Dat ziet er toch veelbelovend uit nietwaar?
Maar schijn bedriegt. Niet de prachtige paarse kleur maar een vage bruine zandkleur is het eindresultaat op wol (zoals bijna alle planten die je in Nederland kunt laten groeien en bloeien, een bruine, groene of gele kleur geven):


Gespoeld en gedroogd, levert het een mooie streng in een beige aardetint op:


Zo weten we dat ook weer. Alles bij elkaar is het best een mooi palet, maar beige aardetinten liggen niet vooraan in het schap bij mij ;-).

15 opmerkingen:

Beth zei

I know exactly how you feel. I also tried natural dyes and was very disappointed. Now I cut my losses and use MX or acid dyes.

janneke zei

Nee dit zijn ook niet mijn kleuren.
Maar bietensap zal toch wel een andere kleur geven???

Marrie-jette zei

Ik heb vroeger ook veel wol geverft met planten en daar ben ik nu blij mee.....Het is toch veel werk en de kleuren vallen vaak tegen hoewel ze soms ook heel mooi kunnen zijn.
Ik ben nu bezig met voedingskleurstof en dat geeft een heel aardige kleur af.
Groet uit Texel.

nadia zei

Maar dat is jammer, ik heb 'm zelf ook in de tuin staan en zou toch zweren dat je daar hele mooie dieprode lappen van zou kunnen maken, helaas niet dus :(((

Wil zei

En als je een andere beits neem? Met kopersulfaat zal het waarschijnlijk meer groen worden.

Ellen zei

mooi Bruin is niet lelijk!,word nu nieuwsgierig naar de rode bieten!

Hannie de Beer zei

Wel jammer dat het niet de mooie rode kleur gaf die de bessensoep beloofde? maar het blijft experimenteren!

Anoniem zei

rode bieten doen het ook niet.
maar gebruik eens dali's,
verzamel ze in de diepvries tot je genoeg hebt.laat ze 1 u pruttelen zeven en stop er een lap katoen bij die 2 u heeft staan sudderen met aluin dit een uurtje sudderen en in de pan aflaten koelen, kleur blijft niet zo sterk zo als het in de pan er uit ziet maar hoe meer bloemen hoe geel/oranjer het word.
succes!
gr ellen

marjolijn zei

Ja, weer een ervaring rijken (en een desillusie armer?). Geen lelijke kleur, maar ja, wat moet je hiermee?
Je hebt ook weer tips te over gekregen om uit te proberen. Ben benieuwd naar het volgende resultaat.
gr. Marjolijn

christina zei

Erg jammer van al dat werk. Gelukkig heb je genoeg tips gekregen.

Suus zei

Ja een leuk experiment het leek mij ook een mooie kleur. Maar misschien is de beige tint ook wel een mooie ondergrond kleur voor een volgend kleurbad. Welicht met stokrozen maar die zijn denk ik bijna uitgebloeid.

Anoniem zei

Deze kleur is ook niet mijn favoriet.Maar in combinatie met hardroze of appelgroen word het spannend. En je hebt weer wat geleerd. Groetjes Sonja.

Anoniem zei

In het Openluchtmuseum verven ze ook wol met verf uit planten. Wellicht kun je daar eens je licht opsteken? Ik weet dat ze daar ook blauw, rood en roze maken....

Dani zei

Waarom kook je de bessen? Als je de bessen plukt en spetters op je kleren krijgt dan krijg je het er niet uit en blijft rood. Zelfde met bietjes en de rest. Ik snap niet zo goed wie er bedacht heeft dat het allemaal gekookt moet worden? Niet koken dus, maar goed laten weken in de geperste bessen. Daarna in een bad met veel zout zetten. Net zoals het koude Dylon cupjesverf. Lijkt mij...

Nienke zei

Ook een optie Diana maar het inkoken is wel degelijk van toegevoegde waarde voor was- en kleurechtheid. Alleen blijft katoen een lastige vezel om zonder veel voorbereidende chemicaliƫn, plantaardige kleuren aan zich te binden. Gelukkig hebben we altijd nog alternatieven!