zaterdag 29 september 2012

Blauw en bruin maakt... grijs

In Frankrijk zag ik bij Mijn-eigen.nl procion in de schappen staan. Naast de bekende pure gele, rode en blauwe kleuren, stond er ook de koningsblauwe die ik eerder een keer bij Patchworkshop.de kocht (waar turquoise soms te helder en indigo/azuriet soms te donker kan zijn, is dit een prachtige middenblauw). Deze blauwe is een pure, niet-gemixte kleur.
Ook stond er een bruine kleur, maar deze is niet puur (voor wie het interessant vind, hier kun je meer lezen over pure en gemixte kleuren):

http://www.pburch.net/dyeing/FAQ/pureMXcolors.shtml

Of een kleur puur of gemixed is, maakt op zich niet  uit, het is alleen belangrijk om het te weten, als je het zelf gaat mixen. Bruin is vaak een samengestelde kleur uit rood, blauw en geel. Dat is ook wat zorgt voor leuke kleursplitsingen bij bijvoorbeeld sneeuwverven.

In dit geval was het verrassende effect van het mixen van blauw en bruin dat er mooie aardetinten ontstonden, met vooral een grijze tint. In het midden bovenaan de 100% koningsblauwe kleur, in het midden onderaan de 100% bruine kleur. Naar links 10% en 50% verfoplossing Naar rechts 10% onyx, en 50% onyx.

 
Ik vind zowel de bruine als de blauwe een aanwinst in het kleurenpalet. Ook om bijv. geel mee te verdonkeren. Maar let op, ook hier merk je dat de bruin geen puur bruin is, als je het mengt met citriengeel, blijft het groenig worden en dat betekent dat er een blauwe component in de bruin zit Maar met de wat ´Golden Yellow´ of ´Barnsteen´ krijg je wel een hele mooie cognacgele kleur.


Vooraan nog Fuchsia / Rose Toermalijn met 10% bruin, het maakt de kleur warmer.

Hier de Koningsblauwe met Fuchsia / Rose Toermalijn 50/50%, het is een wat zachter paars dan met turquoise:De procion van Mijn-eigen is vooralsnog alleen in 50 grams verpakking te verkrijgen en verpakt in deugdelijke potten:


11 opmerkingen:

Sandra zei

Ik heb er intussen ook mee geƫxperimenteerd en er ook workshops stof verven mee gedaan. Mooie kleuren en inderdaad: goed potten!

Ineke zei

Wat fijn toch dat we jou hebben die dat allemaal uitzoekt en ook nog eens met ons deelt. Zeker een goede aanvulling. Dank je wel. En die potten zien er ook niet verkeerd uit.

Aart zei

Mooie kleuren zijn er ontstaan uit de blauwen en de bruinen. Zeer bruikbare grijstinten.
http://quiltaart.blogspot.nl

christina zei

Die potten alleen al zijn een aanwinst. En 50 gram heb jij zo weggeverfd. (eh, slecht nederlands). Het is een prachtige serie geworden. Zo te zien zit er maar weinig bruin in deze serie, maar dat geldt ook voor het blauw.

Hannie de Beer zei

Een aanwinst deze koningsblauwe en bruine. Vooral voor de luiaards zoals ik! Die ga ik zeker aanschaffen.

Anoniem zei

Mooie kleuren.Groetjes Sonja

janneke zei

Wat weer een mooie kleuren in dit schema. En wat super handig, die potten.

Joke Hardenbol zei

Mooie kleuren!. Ik kocht mijn Procion bij Trapsuutjes, maar deze potten zijn heel handig. Vooral die grijs/bruine tinten zijn heel mooi.
Ik ben niet zo'n verver(wat moet ik met al die lapjes????) maar dit is wel mooi.

Beth zei

I love dyeing. Great colors and it looks like so much fun. Just did a bit myself.

marjolijn zei

Wat een aanwinst! Ga ik direct op mijn verlanglijstje plaatsen!

Unknown zei

In oude documenten vind men vaak het woord bruin blauw. Dit zou volgens oude boeken een verfstof zijn maar zonder veel uitleg. Is er iemand die weet hoe bruin blauw eruitziet?