zondag 11 maart 2012

Vilten om te quilten - dag 2

Vrijdag hadden we de tweede lesdag van het Qvilt programma van Jolande van Luijk. Structuren vilten stond op het programma en dat had ik al eens gedaan bij haar, dus voor mij werd dit een vervolg.

Ik wilde het graag driedimensionaal proberen, en heb dus een ingebonden bolletjeslap (kijk bij Christina voor meer foto´s in het platte vlak) om een grote steen heen gevilt en na drogen de bolletjes open gesneden:


Natuurlijk heb ik ook de ingepunchte knopenlap van de vorige blogpost verder natgevild. Er zijn vast mensen die zich afvragen waarom je nog nat zou vilten als je het ook droog kan met de punchmachine.
Ik denk dat het antwoord daarop is, dat iedere techniek zijn eigen karakter heeft. Met natviltenkun je wol laten krimpen in de natuurlijke weg. De bolletjes van de foto hierboven zou je niet kunnen punchen, maar door het natvilten, krimpt de wol stevig in elkaar waardoor het bolletje ook blijft ´staan´.

Bij de knopenlap, betekent dat, als je de bovenkant van de knoop openmaakt, dat de krimpende wol zich om de met stof bedekte knoop heen trekt. Met een stevig eindresultaat. Ik heb de knopen ingepuncht omdat dat het makkelijkste is, je kunt ze natuurlijk ook met een naaimachine of met de hand innaaien.


Tot slot nog een ´mislukt´experimentje, ik wilde graag een bolletjesketting vilten maar ondanks wasmachine-geweld, krompen de bolletjes niet genoeg voor een stevig ketting. Toen maar open geknipt en een leuke schikking bedacht. Ik zie er wel een begin van een quilt in, wacht maar af ;-).Tot slot kocht ik nog een boekje met de titel Vilten is voor mij, een samenstelling van 93 Nederlandse vilters die hun werk op een dubbele pagina laten zien. Het is prachtig vormgegeven en de gefotografeerde viltwerken zijn superinspirerend, aanrader! Had ik al gezegd dat het een superleuke dag was ;-)?

Friday I did a couple of wetfelt experiments, to see if I could make a starting point for a quilt. ´Structures´ was the theme. I love the results and will keep experimenting with this part of wet felting.

12 opmerkingen:

Aart zei

Mooie resultaten Nienke! Zelfs de 'mislukte' bolletje zien er mooi uit, ik zie er ook wel mogelijkheden voor.
http://quiltaart.blogspot.com

inge zei

die ingevilte bolletjes lijken me leuk om eens te doen voor een kaart...ik heb hier nog restjes nat gevilte bolletjes liggen van restjes juwelen ...

Hannie de Beer zei

Super dat witte bolletje. Lijkt een bijzonder soort koraal!
Ook de andere werkjes zijn prachtig.Hier kun alle kanten mee uit?

marjolijn zei

Oh wat een leuke dingen zijn dit geworden. Dat lijkt mij het leukste van de hele cursus! Was vast een superdag.
gr. Marjolijn

Christel Sins-Camp zei

Nou ben ik toch heel benieuwd hoe je dit in gaat passen in een quilt...

janneke zei

Om je vingers bij af te likken!!!!!!

Beth zei

All of your felt work, past and present is amazing. Fabulous color and texture.

Marijke zei

Wat mooooi!!!!

Anoniem zei

wat prachtig nou weer.
groeten annemieke

Joke Hardenbol zei

Wat leuk, vooral de bolletjes. Toevallig heb ik vandaag met mijn "textielclubje" ook gevilt, maar niet met zulke mooie resultaten.

christina zei

oh wat jammer dat je ketting niet genoeg wilde vilten

mia zei

Wat bijzonder zijn deze viltstukken, gr.mia