maandag 21 februari 2011

Black Beauty

Niet dat ik van plan was om de zwartentest van Constance Rose dunnetjes over te gaan doen maar ik wilde toch wel weten of de tip van Paula Burch ten aanzien van de Velvet Black van Dylon werkte en wat het mengen van kleuren doet nav. de tip van Wil.
Ik heb twee procion zwarten gebruikt die ik in huis had, de Onyx van STV en de Jetblack van Zijdelings. En de bij de drogist gekochte Dylon 200 grams verpakking Velvet black no. 12 plus een pakje Dylon ´zout´.

Ik heb de procion-MX aangemaakt in de verhouding 10 gram poeder op 100 ml. water en de Dylon op 33 gram poeder op 100 ml. water (dit door de verhoudingen om te rekenen zoals de fabrikant deze opgeeft te weten de hoeveelheid verf ten opzichte van het gewicht te verven textiel). En daarbij hoort dan weer 80 gram ´Dylon zout´ in de wateroplossing.

Verder ben ik uitgegaan van 100% = 20 ml. verfoplossing in bovenstaande concentratie per fat-quarter.

Zowel de procion-MX als de Dylon zijn reactieve verfstoffen, ze hebben een basisch milieu nodig om te kunnen reageren. Bij procion-MX zorgt de soda daarvoor, bij Dylon wordt ´ Dylon zout´ voorgeschreven. Ik denk niet dat het 100% zout is, en daarom heb ik het officiĆ«le Dylon-zout a 1 euro per 500 gram erbij gekocht.

Wat de kosten betreft, per 100 ml. verfstof ben je met procion dan ca. 1,00 euro kwijt, ten opzichte van de Dylon, 1,50 euro. (het lijkt goedkoper, 200 gram voor 8 euro maar de concentratie is minder sterk. Het is ook niet 100% verfpoeder in de verpakking, er zit al een fixeermiddel doorheen.)

Dylon heeft warmte nodig, dus daar gebruik ik mijn rijstkoker voor die ik op 40 graden warm kan houden. Om het niet nog complexer te maken heb ik die kosten niet meegerekend. En heb ik voor een eerlijk vergelijk alle zakjes in de rijstkoker gezet, voor een gelijke warmtijd.

Hier het resultaat:


Van links naar rechts:

Onyx, JetBlack, 50% Onyx/50% JetBlack, Dylon met Dylonzout, Dylon met Soda/zoutopl.


Van beneden naar boven:

De onderste, 200%, is echt heel aardig zwart voor alle varianten. De Onyx komt er wat bruinig uit, de Jetblack wat blauwig, de mix heeft geen zweem en ook de Dylon met het eigen zout, is zonder kleurzweem. De laatste, Dylon met de reguliere soda/zoutoplossing geeft een blauwige waas.

Dan naar boven, 100% (dus 20 ml. voor een FQ), 50%, 25%, 10% en 5%.
Eerlijk is eerlijk, als je echt lichtgrijs zoekt, zonder kleurzweem, dan moet je bij de Dylon met het eigen fixeerzout zijn. De rest is blauwig of roodachtig.
Nou, dat weten we dan ook weer. Heb alleen nog niet geprobeerd of de Procion in combinatie met het fixeerzout van Dylon ook neutraler wordt. Maar dat ga ik ook nog uitproberen!

Zwart wordt ook vaak gebruikt om een kleur te verdiepen. Dat heb ik gedaan met Azuriet (donker) blauw in de verhouding 50-50 omdat je zo een mooie indigo kon krijgen.
Rechts zie je het resultaat. Ik zie op de foto en in het echt geen verschil, allemaal hele mooie diepblauwe kleuren (die wat overbelicht zijn).En ik heb mijn favoriet, Turquoise (links) met 10% zwart aangelengd. De eerste is de Dylon, 2 is de Jetblack en 3 de Onyx. Hier vind ik de verdieping met Onyx mooier, op de foto misschien slecht te zien maar de kleur blijft frisser. Maar het verschil is maar klein. Jetblack en Dylon doen hetzelfde met de Turquoise en dat is weer niet verwonderlijk omdat ze allebei op blauw gebaseerd zijn. Leuk experiment, daar kunnen we weer verder mee.

4 opmerkingen:

christina zei

Met deze test heb je me een groot plezier gedaan. Op de foto zien de twee meest rechtse er het zwartste uit.

marjolijn zei

Ja, wat heerlijk dat je dit toch allemaal uitprobeert. Dankjwel.

Dea zei

Ik vind het knap dat je zoveel geduld hebt om dat allemaal uit te proberen. Bedankt dat je ons er zo uitgebreid verslag van doet.

Suus zei

Wat goed van je Nienke, knap van je hoor om het zo te testen. Je schrijft het ook zo lekker duidelijk. Dank je wel.