dinsdag 28 september 2010

Workshop Katie Pasquini Masopust

Na drie dagen quilts kijken, was het tijd om zelf aan de slag te gaan, in een dorpje vlak bij Sainte Marie-aux-Mines, in een sfeervolle herberg in de bergen, met 2x per dag een heerlijke driegangenmaaltijd...
Met 15 enthousiaste vrouwen uit alle windstreken en een nog enthousiastere Katie Pasquini Masopust maakten we op maandagochtend kennis. De niveaus liepen uiteen maar we waren allemaal gek van quilten en Katie´s werk. Was het bij Dreamline dat ik voor het eerst over Ghostlayers hoorde? Nu stond ik met de bron van al die kennis en techniek op een bankje in Frankrijk haar quilts omhoog te houden bij haar ´show & tell´, ik moest mezelf af en toe even in de arm knijpen...

Maar het was vooral ook hard werken. Katie gaat er van uit dat je niet teveel ruimte moet geven aan je linker hersenhelft die heel analytisch te werk gaat, maar juist vooral aan je creatieve rechter hersenhelft. En dus voert ze het tempo op tot je echt geen tijd meer hebt om na te denken, laat ze je geblinddoekt oefeningen doen, en wil ze geen muziek of radio waar je naar gaat luisteren maar rustige muziek.

In feite werkten we in anderhalve dag alle 8 oefeningen uit haar boek Design Explorations for the Creative Quilter door. Spelen met vormen, met een doorgesneden passe-partout zoeken naar mooie gedeeltes uit foto´s, uit je ontwerpen. Inkleuren. Blind schilderen, en daar weer een mooi stukje uitzoeken etc.

Na anderhalve dag hadden we allemaal een bord vol met ontwerpen waar we blij of minder blij mee waren, dat maakte ook allemaal niet uit, het ging er om dat we het tempo erin hielden, pas na alle oefeningen gingen we kiezen welk ontwerp uitgewerkt ging worden. Hier mijn vingeroefeningen. Ik vond de oefening met het inweven van lijnen erg leuk (venetiaanse gondel) en het echoën van een tekening (de vogel). Die ga ik ook zeker nog een keer maken.

Maar omdat Katie ook zo bekend is van haar paintquilts, leek het me leuk om juist die uit te werken met haar hulp. Met acetaatpaper een lijntekening overgetrokken en deze is bij een lokale copyshop opgeblazen tot een formaat van 100x70 cm.
De 2 dagen erna, kregen we les in haar techniek. Zij plakt niets in principe (kleine delen soms wel) maar bewerkt patroondelen door deze in te sprayen met stijfselspray, uitgeknipt kartonnen malletje erop, en met een stilettopen de randjes aan 1 kant al strijkend ombuigen. Het werkt echt geweldig door die stijfselspray. Vervolgens worden de delen dakpansgewijs over elkaar gelegd zodat je nergens meer open eindjes hebt.
Op het werkstuk van vriendin Marijke zie je dat nog het beste.
Dit geheel ligt op Sulky Total Stabiel, een soort stick-en-trek vlieseline maar dan met een warmtegevoelige laag, die voor een tijdelijke hechting zorgt.
Telkens als een stuk neergelegd was, strijk je deze even vast, en naait vervolgens met doorzichtig draad en zigzagsteek in free-motion de stukken op de ondergrond vast. Als alles vastzit, kun je deze ondergrondlaag er weer af trekken.


Ik vond het een hele leuke techniek, het is vrij arbeidsintensief vooral omdat ik allemaal vrijliggende vlekjes wil maken maar het resultaat is wel erg mooi!
En gelukkig kan ik al mijn geverfde lapjes van deze zomer kwijt in deze bonte schilderstreep! Donderdagmiddag ben ik tot hier gekomen.

En gisteren heb ik direct alweer een stuk gedaan, want tijdens de expositie in een hal hadden we dit al gelezen: We hope in 2011 to exhibit the results of our second master class taught this year by Katie Pasquini Masopust.
Nieuw jaarlijks terugkerend concept, quiltartist exposeert gezamenlijk met haar students. Snappen jullie nu dat ik me af en toe even in de arm moet knijpen?Overigens, deze workshop en een andere 2-daagse workshop met haar nieuwste techniek (zie foto) wordt volgend jaar weer gehouden dus hou de website in de gaten als je dat ook een keer wilt meemaken, ik heb een geweldige week gehad, veel geleerd, en supergenoten!.

Klik hier voor het officiële foto-album op facebook, geplaatst door de organisatie.

PS. oh ja, nog een hele belangrijke tip: dit hoeft niet je mooiste quilt te worden maar wel een afgemaakte quilt. Finish every quilt, so that you can aim for a better one. Don´t stop half way, starting new ones all the time. It´s your left brain ruling you. It will bring you further if you finish every single piece.

13 opmerkingen:

art2wear zei

Lijkt me erg leuk om zo' n workshop te volgen.
Marijke van Welzen

Anoniem zei

Hallo Nienke,

Wat zul jij een geweldige week hebben gehad, ik kan het me helemaal voorstellen. Super.
Van dat Sulky stabiel snap ik niet zo goed. Je strijkt en naait het erop en toch gaat het er naderhand gewoon af? Je hebt dan geen achtergrond meer, of is dit een hele stomme vraag?? Groet, Ineke

Anoniem zei

Het ziet er geweldig uit!Morgen ga ik nog eens op mijn gemak alles goed bekijken.Nu gs ik slapen.liefs Marrie-Jette

marjolijn zei

Om jaloers op te worden. Wat een geweldige ervaring, ennuh..... IK WIL OOK!!!
gr. Marjolijn

Nienke zei

@Ineke, je legt de patroondelen dakpansgewijs over elkaar heen (dus niet alle randjes hoeven omgestreken te worden, de onderliggende niet, het is net puzzelen terwijl je aan het strijken bent). Als je het vervolgens doorzigzagt stik je ze eigenlijk op elkaar en kan de Sulky stabiel er weer af. Katie heeft deze methode uitvoerig beschreven in één van haar oudere boeken, Fractured Landscapes, ook een absolute aanrader.

Nienke zei

@ineke, stomme vragen bestaan trouwens niet hoor, iets niet vragen terwijl je het wel wil weten, dat is pas stom ;-). En we hadden natuurlijk bij aanvang allemaal deze vraag!!! Het duurt even voor je het ziet, daarom is zelf doen zo goed voor je ontwikkeling.

christina zei

Wat een prachtig verslag nienke. Maar ik begrijp niet de meerwaarde van het omvouwen van de randen tov vlisofix. Geeft het meer diepte? Want het is wel een pietepeuterige werkje zeg. Jij hebt een prachtige tekening gemaakt, maar wat lijkt me dat een gedoe met die kleine stukjes.
En wat wordt het doek van Marijke mooi! Gelukkig zag ik haar ook op fóto's voorbij komen.
Het is wel duidelijk dat jullie enorm genoten hebben.

Nienke zei

Ja diepte, maar ook minder stijfheid, want vliesofix ´fixeert´ echt vind ik altijd. De stof blijft soepeler omdat die Sulky laag er weer af gaat en je dan dus een ´normale´ semi-traditionele top hebt. Ook in het oprollen/bewaren blijft dat mooier en je kunt het zo weer oppeppen met een stoomstrijkijzer op de achterkant. Dan wel Hobbs wool voor de batting gebruiken (aldus Katie) dat is veerkrachtig, en ideaal gezien haar vele meereizende quilts in de koffer.

Sandra zei

Wat een geweldige workshop om te volgen. Tikkie jaloers ben ik eigenlijk wel!

Aart zei

Ik ben ook stik jaloers op je, ik heb één van haar boeken en kijk hier regelmatig in, daar is het tot nu toe bij gebleven, maar je weet nooit.
http://quiltaart.blogspot.com

christina zei

Dat is dus duidelijk. Geen vlisofix. Je hebt me kunnen overtuigen hoor.

ina zei

wauw Nienke, wat moet je een fantastische week hebben gehad. Ga je volgend jaar weer? En net als Marjolijn.... Ik WIL OOK.

Dea zei

Wauw. Ik wil ook!
Bedankt voor het duidelijke verslag. Wat een fantastische ervaring.