woensdag 1 september 2010

Workshop Indigo verven

Vandaag een superleuke workshopdag Indigo verven bij Jobina de Boer en Janny Koeter gevolgd.
Hier wat foto´s:In dit schattige boerderijtje was het:
Eerst maakten we allemaal Shibori-knoedeltjes in het zonnetje. Deze werden ondergedompeld in een indigovat, voor een paar minuten. De kleur in het bad is gifgroen, pas als het in contact komt met zuurstof, verandert de kleur in blauw.
Na een uurtje hebben we ze uit elkaar getrokken om in het gras te drogen.

Hier wordt stof om een buis gedrapeerd, dat geeft dit prachtige golfeffect:Jobina met een indigo-shawl van katoenen voile van één van de workshop-deelnemers:


En de waslijn hing vol met mooie lappen:


Echt een superdag en een aanrader voor iedereen wie het een keer meegemaakt wil hebben want het is ook mij iets te complex om thuis zelf uitgebreid mee aan de slag te gaan. Maar wie weet, ik heb toch een do-it-yourself-tonnetje meegenomen... De diepte van de kleuren is onovertroffen en het proces bijna magisch.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zijn weer prachtige lappen geworden.
Groetjes Joanne

Anneke Kuys zei

Goh wat snel, dezelfde dag geplaatst.
Ben het helemaal eens met de beschrijving!

Marion zei

Prachtige lappen heb je gemaakt.

Anoniem zei

Prachtig! En een leuke foto van Jobina :-)

Franny zei

Mooi zijn de stoffen geworden. Nu weet ik het zeker, dit weekend ga ik met mijn indigo aan de slag.
groetjes Franny

Suus zei

Dat zijn hele mooie lappen geworden.

christina zei

Je maakt er weer een prachtig verhaal van. Net zoals de lappen. Maar het is me dus niet duidelijk wat er aan indigoverven zo anders is dan aan 'gewoon' stof verven. Want dat met die buis deed ik ook al (jij toch ook). en dat met die tonnetje begrijp ik ook niet. Het gaat louter om de kleur indigo? in combinatie met wit? Of is het juist de techniek wat het interessant maakt?

Nienke zei

@Christina, indigo is veel dieper van kleur dan bijv. de donkerblauwe procion. En door het onderdompel-proces kun je de tint wat meer beheerst variëren waarbij je puur wit tegen diep donkerblauw aan krijgt, zo mooi! En daarnaast is het een eeuwenoud proces wat je nog meer voelt als je bij die oude boerderij op dat veld staat. Het lapje gaat van gifgroen naar diepblauw als het in de open lucht komt door oxidatie. Onze voorouders moeten gedacht hebben dat het toveren was, bijzonder om een keer mee te maken. En ja, ik heb de vouwtechnieken uit jouw Shiboriboek daarbij gebruikt voor het mooiste resultaat!

christina zei

Zo, nu begrijp zelfs ik het. Dankjewel Nienke. Zo zie je maar, dat ik het boek niet voor niets heb uitgeleend. Krijg er een hoop informatie voor terug.

marjolijn zei

Oh, ziet er echt geweldig uit. Nou, dat ga ik dus ook een keertje doen, misschien wil Christina wel mee?

Anneke van Diggelen zei

De stoffen zien er weer goed uit!!! Je bent weer een ervaring rijker. Leuk hoor wat een verschillende technieken er bestaan.

Groetjes Anneke

mia zei

Wat een prachtige waslijn, de ene ziet er nog mooier uit dan de ander. Wat moeilijk om daar een schaar of mes in te zetten.
gr.mia

Anoniem zei

nou verbazingwekkend hoe mooi het er allemaal uit ziet hoor

gr
Marja
http://www.goedhuysverf.nl