Vandaag een superleuke workshopdag Indigo verven bij Jobina de Boer en Janny Koeter gevolgd.
Hier wat foto´s:
In dit schattige boerderijtje was het:
Eerst maakten we allemaal Shibori-knoedeltjes in het zonnetje. Deze werden ondergedompeld in een indigovat, voor een paar minuten. De kleur in het bad is gifgroen, pas als het in contact komt met zuurstof, verandert de kleur in blauw.
Na een uurtje hebben we ze uit elkaar getrokken om in het gras te drogen.
Hier wordt stof om een buis gedrapeerd, dat geeft dit prachtige golfeffect:
Jobina met een indigo-shawl van katoenen voile van één van de workshop-deelnemers:
En de waslijn hing vol met mooie lappen:
Echt een superdag en een aanrader voor iedereen wie het een keer meegemaakt wil hebben want het is ook mij iets te complex om thuis zelf uitgebreid mee aan de slag te gaan. Maar wie weet, ik heb toch een do-it-yourself-tonnetje meegenomen... De diepte van de kleuren is onovertroffen en het proces bijna magisch.
13 opmerkingen:
Het zijn weer prachtige lappen geworden.
Groetjes Joanne
Goh wat snel, dezelfde dag geplaatst.
Ben het helemaal eens met de beschrijving!
Prachtige lappen heb je gemaakt.
Prachtig! En een leuke foto van Jobina :-)
Mooi zijn de stoffen geworden. Nu weet ik het zeker, dit weekend ga ik met mijn indigo aan de slag.
groetjes Franny
Dat zijn hele mooie lappen geworden.
Je maakt er weer een prachtig verhaal van. Net zoals de lappen. Maar het is me dus niet duidelijk wat er aan indigoverven zo anders is dan aan 'gewoon' stof verven. Want dat met die buis deed ik ook al (jij toch ook). en dat met die tonnetje begrijp ik ook niet. Het gaat louter om de kleur indigo? in combinatie met wit? Of is het juist de techniek wat het interessant maakt?
@Christina, indigo is veel dieper van kleur dan bijv. de donkerblauwe procion. En door het onderdompel-proces kun je de tint wat meer beheerst variëren waarbij je puur wit tegen diep donkerblauw aan krijgt, zo mooi! En daarnaast is het een eeuwenoud proces wat je nog meer voelt als je bij die oude boerderij op dat veld staat. Het lapje gaat van gifgroen naar diepblauw als het in de open lucht komt door oxidatie. Onze voorouders moeten gedacht hebben dat het toveren was, bijzonder om een keer mee te maken. En ja, ik heb de vouwtechnieken uit jouw Shiboriboek daarbij gebruikt voor het mooiste resultaat!
Zo, nu begrijp zelfs ik het. Dankjewel Nienke. Zo zie je maar, dat ik het boek niet voor niets heb uitgeleend. Krijg er een hoop informatie voor terug.
Oh, ziet er echt geweldig uit. Nou, dat ga ik dus ook een keertje doen, misschien wil Christina wel mee?
De stoffen zien er weer goed uit!!! Je bent weer een ervaring rijker. Leuk hoor wat een verschillende technieken er bestaan.
Groetjes Anneke
Wat een prachtige waslijn, de ene ziet er nog mooier uit dan de ander. Wat moeilijk om daar een schaar of mes in te zetten.
gr.mia
nou verbazingwekkend hoe mooi het er allemaal uit ziet hoor
gr
Marja
http://www.goedhuysverf.nl
Een reactie posten