zondag 2 januari 2022

Lang verloop wol garen verven - revisited


Nu de oliebollen gezakt zijn, en de straat weer schoongewaaid, laten we het jaar 2022 eens goed beginnen met een verse blogpost! Afgelopen week  geĆ«xperimenteerd met lang kleurverloop wolgaren verven. Want als je het op de streng verft, krijg je steeds korte stukjes. In 2014 (!!) schreef ik er ook al eens een blog over: 

 https://www.verfvirus.nl/2014/01/wol-garen-verven-met-lang-verloop.html 

En in de afgelopen jaren liet ik mn gedachten er nog wel eens over gaan. Nu dan toch weer een nieuwe poging. Opnieuw op een buis maar dit keer in bundeltjes van 50x wikkelen:Op de buis had ik een dubbelgeklapte strook stof vastgemaakt. Door die na elke 50 wikkelingen om elkaar heen te slaan, had ik mn eerste 'divider' die de strengen op hun plek konden houden. 


Aan het eind knoopte ik de kruizingen bij elkaar om te voorkomen dat de wikkels alsnog gingen 'wandelen'. 


En op de tegenoverliggende kant, ook nog een draadje extra ingeweven. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel garen uit de knoop halen bij opwikkelen...


Dan van de buis af, dat ging nog vrij stroef dus volgende keer wikkel ik een latje mee die ik er dan als eerste uit trek. 


Kijk aan, allemaal kleine strengetjes die met elkaar verbonden zijn gebleven.


Met water en azijn vochtig gemaakt, en iedere streng een eigen kleur gegeven (Tobasign verf dit keer), een beetje overlap is natuurlijk wel leuk en de verf pakt zo snel dat er niet heel veel gevloeid wordt dus je houdt de kleurschakeringen. Paar uur laten staan, niet eens heet gemaakt en toch werkt de verf prima, na spoelen had ik dit resultaat:


In de bak zat nog wat restverf, dus opgedept met een schone streng, en in een emmer water met azijn plus een scheutje grijs, nachtje laten staan:


Kijk dat is een mooie neutrale die je goed gebruiken kunt in combinatie met de regenboogstreng:


Ik ga maar eens beginnen met afwikkelen. Misschien brei ik er deze Spiraling cable shawl van Stephen West wel van, hij heeft er ook weer een geweldig leuke en leerzame video bijgemaakt:


Alle goeds voor 2022 aan de bloglezers gewenst en hopelijk veel kleurrijke uurtjes!

Naschrift: het werd deze Leafy brioche van Nanchy MarchantGeen opmerkingen: