woensdag 18 augustus 2021

Plantaardig verven met zuring en wilg

Buiten groeit en bloeit van alles door alle regen deze zomer, dus het plantaardig verfvirus begint weer te kriebelen. Ik had iets gehoord over geel verven met wilgenblaadjes in het Archeon en roze met zuring. Maar het liep anders :-).

Links de zuring, rechts wilgenblad

In de buurt op een braakliggend stuk grond zuring snel gevonden en langs het water natuurlijk heel veel wilgen. 

Eerst maar eens de zuring takken met blad en al versnipperd en een nacht in water laten weten, met een schep soda-ash erbij want dat had ik ergens op internet gelezen over zuringwortels. En hoewel ik roze verwacht had, werd het water van de zuring mooi donkergroen. 

Om de wol niet teveel bloot te stellen aan de soda, een scheut azijn erbij, en met de wol tot 80 graden gebracht en uurtje laten sudderen, nachtje laten afkoelen en het leverde een mooie lichtgroen op. 

Er zijn veel kleuren mogelijk las ik wel in dit blog (tip van Hans, dank!)

afhankelijk van het seizoen. En de wortel schijnt dus roze te verven, volgende keer maar proberen. 


Met de wilgenbladeren en takken volgde ik dezelfde procedure, al heb ik daar geen soda bij gedaan. Het water werd bruin, ik wist niet wat er ik er van denken moest. Na een nacht voorweken het verfbad maar opgewarmd met de wol erbij. De kleur pakte niet goed, bleef beige ecru, dus eerst maar eens afkoelen in een weckpot op het aanrecht. 

En wat schetst mijn verbazing, in de loop van de dag, kleurde het water oranje... Maar de wol niet.

Een nacht later, met een pot vol oranje water en nog steeds ecru wol, dacht ik, ik warm het nog eens op, dat gedaan, tot 70 graden, de wol wilde nog steeds niet erg verkleuren, toen maar een grote scheut azijn erbij en voila, het werd vrijwel direct zalm! Die had ik niet aan zien komen :-) maar je hoort me niet klagen. 


Kortom, het was een verfdagje met veel 'wat zal ik er nou nog eens bijgooien' en een heel aardig eindresultaat. Ik ga er nog eens wat meer mee experimenteren!


PS. Het doet me ook denken aan de rode rietpluimen (nu goed te vinden) die groen verven, tenzij je er wijnsteenzuur aan toevoegt dan worden ze ook zalm (foto van vorig jaar):


Later die dag bezocht ik twee musea en zag overal deze kleurcombi, zo werkt dat dan kennelijk ;-)

Geen opmerkingen: