zaterdag 23 januari 2021

Katoen draad verven voor borduren

Het zijn bizarre tijden in deze lockdown. En aangezien ik altijd opknap van een beetje verven, de verfpotten weer tevoorschijn gehaald. Ik had zin om mijn collectie borduurdraadjes uit te breiden, en dat is gelukt.

Het is helemaal niet moeilijk en een plezierig, klein werkje voor tussen door. Het garen is vaak een dunne haakkatoen, van alles door elkaar, uit de voorraad, en uit de winkel. Ook DMC 'zijde' zelf kun je (over) verven. Zolang het katoen is, verft het als de beste. Ik gebruik spindels van DMC om het garen op te wikkelen. Let wel op dat sommige (niet alle) garens krimpen bij het verven. Dus wikkel op met wat extra ruimte door je vingers ertussen te houden. Ik doe vaak zo'n 25-30 slagen dan past het goed op zo'n wikkelkaartje achteraf.

De garens kun je op veel manieren verven maar in elk geval moeten ze een uur (minimaal) voorweken in een soda-oplossing (flinke schep keukensoda op een liter lauwwarm water). Dat helpt als er nog een laagje om de draad zit van het spinnen of om het borduren te vergemakkelijken. 

Daarna heb ik deze varianten uitgeprobeerd:

In een zakje met een bodem verfoplossing, de verf kruipt dan omhoog en je kunt het af en toe even helpen door in het zakje te knijpen. 


Of je zet ze in kleine glazen potjes met een verfoplossing, ik gebruik ongeveer een half tot 1 ml per strengetje. Vergeet niet een theelepel zou bij de verfoplossing te doen, dat helpt de verf in beweging te houden tot het het garen vindt. Na vijf minuten even omkeren en dan een paar uur laten staan geeft ook een mooie gradatie. Of verwissel ze van potje bij het omdraaien voor meer kleurcombinaties:

Verven in het platte vlak is ook leuk, knip boterhamzakjes open of in een platte schaal (niet meer gebruiken daarna voor etenswaar!) Door het plat te verven, kun je meer spelen met kleuren, gaat het minder lopen, laat het vooral ook met rust na een eerste aanduwronde. Pak de spindels in door de linker en rechterkant naar binnen te slaan en dan onder en boven dicht te vouwen. Welke methode je ook kiest, hou de buitenkanten een beetje in de gaten, knijp er wat vaker in of zorg dat de verf er op een andere manier goed doordringt, want dat is de plek waar je risico loopt op witte plekken!


Nadat de verf een paar uur z'n gang heeft kunnen gaan, koud en heet uitspoelen, en daarna ook even in een emmertje met heet water en een druppel afwasmiddel zetten. Je wilt natuurlijk niet dat het afgeeft tijdens het borduren of later. Daarna in een handdoek rollen zodat ze zoveel mogelijk droog zijn en in een nacht laten drogen aan de lucht. Ik wikkel alle spindels weer om op een kaartje omdat je dan beter ziet wat het eindresultaat is. Zo gaf ik niet veel voor het eindresultaat maar zie je op het kaartje dat het een interessant draadje is:


Lichte kleuren maak ik  trouwens vaak door nieuwe voorgeweekte spindels door de laatste resten verf op het plastic, in het bakje of potje te halen. Fletse kleuren verven is nooit zo leuk ;-) maar zo kost het me weinig moeite en geeft het een voldaan gevoel dat je alles opgebruikt hebt. 

En het garen hoeft niet wit te zijn hoor, ik kreeg maar geen goede donkere bordeaux rood te pakken, tot ik een rode draad oververfde met blauw: 


En nu er een hele collectie is, is natuurlijk de vraag wat er mee te doen. In elk geval ben ik begonnen aan de huisjesquilt Homegrown van Sue Spargo, en dat is een groot plezier in lockdowntijden (en je hebt natuurlijk ook fijn heeeel veel kleurtjes nodig ;-)

PS. Trouwens als je dan toch aan het verven slaat, kun je gelijk wel wat bandjes erbij in doen, ook altijd bruikbaar:


10 opmerkingen:

Lies Bos-Varkevisser zei

Mijn vraag, bij het zien van deze prachtige garens: wat gebruik je dan voor verf?

Beth zei

Looks like someone has been having fun dyeing thread!! Beautiful

Hannie de Beer zei

Inderdaad erg leuk om te doen! Ook ik doe het regelmatig ,met veel plezier! En altijd de goede kleur bij je werk toch?

Eke zei

Leuk Nienke en wat een prachtigd kleuren. Veel plezier gewenst met je huisjesproject!

Astrid Oosterhuis zei

Dankjewel, Nienke voor je blog. Ontzettend leuk om te zien (ik kan me voorstellen dat jouw humeur daar van opknapt) en wat leg je het weer helder uit. Ik ga het ook proberen.

Nienke zei

@LiesBos, oh ja, dat vergeet ik inmiddels vaak. Ik verf altijd met een reactieve verf want het is katoen, dus procion MX of Drimarene-K.

steekplus zei

Leuk dat je alles even op een rij zet in je blog. Naslagwerk.
Groet,
Joke

Joke Hardenbol zei

Oeps, verkeerde account doordat ik aan de Steekplusblog werkte. Bovenstaande post is van mij ;-)

mia zei

Dank je wel voor je inspirerende verfbelevenissen.

jeltsjesblogspot.com B zei

Nienke, bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik heb nog katoenen garen van het
kantklossen, ik ga het ook maar eens proberen. Leuk!