maandag 19 oktober 2020

Plantaardig verven met galappels, ijzer en cochenille #12

 Ja nu de galappels in huis zijn, moest ik er nog wat verder mee experimenteren.


Wol voorgeweekt in de galappelthee van gisteren. Meekrap bad gemaakt. Wol even laten pruttelen in het verfbad. Na een half uurtje eruit een scheut ijzerwater (flesje water met een theelepel ijzersulfaat) erbij gedaan. Ging heel snel, werd grijsrood. Wat een vondst maar het ging me iets te snel. Verfbad met ijzer maar in een aparte fles gedaan voor volgende rondes. 


Volgende ronde, proces herhaald, maar dan met een Cochenille verfbad. Deze eruit gehaald voordat ik het ijzerwater toevoegde, dan redde ik de cochenille nog als het te snel zou gaan. In een apart potje voorzicht wat ijzerwater van het vorige bad toegevoegd. Sloeg heel snel om in paars maar in elk geval niet weer grijs. Je hebt dus maar weinig nodig voor een kleur verandering! Daarna nog een ronde twee en drie met dezelf procesgang, levert drie tinten mooi paars op!


In het restbad cochenille nog maar eens de meekrap wortel gehangen, kwam een donkere zalmrode kleur uit. Ik wilde eigenlijk graag wat feller, dus een theelepel wijnsteenzuur erbij, hup oranje. Het is vandaag de dag van de grote omslagen!








Geen opmerkingen: