Van Joke Blokland (Studio Roots) begreep ik dat ze wel eens met bessen voorbeitst omdat deze heel zuur zijn. Wat een idee, gewoon een natuurlijk beitsmiddel. Ik heb twee soorten geprobeerd, de bessen van de kardinaalsmuts en van de gelderse roos. Bessen aan de kook brengen, tijdje pruttelen, wol erbij, uurtje laten staan, dan 48 uur laten afkoelen in het water.
Ook vond ik acaciabladeren in het bos, daar kun je goed mee ecoprinten dus er zal wel tanine in zitten en dat leek me ook een aardig beitsmiddel. In een ander potje dus bladeren aan de kook en wolletje erbij in.
Er kwam bij alle drie een vaag soort gele kleur vanaf, niks bijzonders. Dus verder met de volgende verfpot, ik had nog cochenille in huis. Fijngestampt in een vijzel en met koken water soort van opgelost. (Lukt nooit helemaal dus proberen zo fijn mogelijk te stampen).
In een schoon potje met schone wol de pure cochenille gedaan (rechts). Het potje links bevat de wol gebeitst met acacia blad, deze wordt direct paars in het potje, is dat nou niet grappig?
Dan verder met de bessengebeitste wol, hier zie je drie strengen, twee met bessen gebeitst en een schone, in aanvang lijkt het verschil groot:
Maar omdat ik de bessengebeitste wol niet schoon gespoeld had, werd het hele verfbad al gauw donkerpaars. Heel verrassend, en dat sloeg natuurlijk ook terug op de 'schone wol'.
Uiteindelijk kreeg ik geen donkerpaarse uit de pot maar een donkerroze in verschillende tinten, wel heel leuk om in één bad drie tinten te verven, dat ga ik vaker doen!
Van links naar rechts:
1. gebeitst met gelderse roos
2. gebeitst met kardinaalsmuts
3 schone wol
4. tweede bad schone wol.
5 en 6 (knotjes) pure cochenille kleur, eerste en tweede bad zoals ik al eens eerder verfde.
2 opmerkingen:
Wat een prachtige kleuren, en wat een verschil maakt het waarmee je beitst. Ik dacht overigens dat cochenille gemaakt werd van luizen?
Helemaal waar, dat is niet zo plantaardig bedoel je? Eens, maar ja, wel een hele mooie natuurlijke kleur!
Een reactie posten