dinsdag 18 augustus 2020

Veilig stof verven met kinderen

 Geregeld krijg ik nog leuke vragen in de mailbox, bijvoorbeeld deze van Hilde Westerhof:

'Ik wil graag met schoolkinderen vlaggetjes verven, maar hiervoor wil ik liever geen chemicaliën en/of erg heet water gebruiken. Ik wil katoen laten kleuren met crêpepapier (gewoon papier op t katoen leggen en dan met een plantenspuit nat maken). Misschien heb jij hier ervaring mee?' 

Hier heb ik niet specifiek ervaring mee maar vanuit het stofverven kan ik wel redeneren dat kleurstof van crepepapier niet zomaar fixeert aan de katoenvezel en dat zout/soda waarschijnlijk niet zoveel uit zouden halen aangezien de kleurstof niet 'reactief' was. Ik was dus voorzichtig met adviseren, begon over kleur- en wasechtheid, naar Hilde liet zich niet ontmoedigen en begon te experimenteren.


'Ik heb een eerste proef met crêpe papier gemaakt en ben niet ontevreden. Ik heb lakenkatoen met kaarsenvet beschreven (dit effect is nu minimaal), met zout bestrooid, daarna bevochtigd en de crêpe papier erop gelegd en die ook weer bevochtigd. Toen helemaal laten drogen.

Voor de zekerheid en om 't kaarsenvet te verwijderen, heb ik na het drogen en het verwijderen van 't crêpe papier, het doek tussen keukenpapier gelegd en gestreken (zout lag er nog wel op). Daarna met koud water uitspoelen. Alle kleuren zitten nog waar ze zaten. Joepie. 

Later met vetkrijt (oliepastel) gewerkt, dat geeft een goed resultaat!'

Wat een ontzettend leuk en veilig idee om zo met kinderen te gaan verven, dank je wel Hilde voor het delen!

1 opmerking:

christina zei

ik had het al wel een tijdje geleden geprobeerd maar dat werd niets.
Dit is een goede tip. Toch maar weer proberen.