zaterdag 29 augustus 2020

Plantaardig verven met avocadoschillen en pit #1

Nu ik het even zonder verfkeuken moet stellen, probeer ik keukenvriendelijke verfmethodes te vinden. Ook wel zo fijn voor de longen trouwens. Ik trof Joke Blokland van Studio Roots bij een workshop en zij leerde mij dat het echt niet altijd nodig is om bij plantaardig verven allerlei chemicalien te gebruiken. Het resultaat is dan minder was- en kleurecht maar ach, dan verven we het toch opnieuw 😎.

In deze serie ga ik mijn keukenexperimenten voor kleinbehuisden delen. En het leuke is, zoaks Joke zei, je kunt er dan zelfs babyspulletjes van maken want superveilig. Kijk dat spreekt me aan.

Experiment 1. Avocados

Ik heb twee avocados geschild en de pit en de schillen op een avond gekookt in een pannetje. De pit bevat tanine en dat is goed voor het verfproces, dus gooi die niet weg. De pit barst open bij het koken. Nachtje laten staan.


De volgende dag wol (superwash dus geen voorbehandeling, even in water voorgeweekt), water en de avocado ‘thee’ bij elkaar voorzichtig naar 90 gr gebracht. 10 min laten pruttelen en toen weer af laten koelen in de pan. Geeft een zacht oud-roze.Ik vond dit wel leuk om te doen dus op naar het volgende experiment: zwarte bonen!

Geen opmerkingen: