maandag 31 augustus 2020

Plantaardig verven met rode rietpluimen #2

Tijdens de workshop bij Joke Blokland van Studio Roots leerden we ook verven met rode rietpluimen. Met haar toestemming deel ik hier het recept:

De rode rietpluimen bloeien van half juli tot half september. 400 gram rietpluimen op 100 gram wol. Ik heb gewoon een handvolle bos per streng gebruikt. 


De wol is door mij voorgebeitst met aluin maar dit is niet perse nodig aldus Joke. 

Denk erom dat je het verfbad niet boven de 70 graden uit laat komen. Dan krijg je een bruin resultaat. Dit geldt trouwens voor veel plantaardige verfprocessen heb ik inmiddels geleerd!

Ik heb wel de kleur alvast wat onttrokken aan de rietpluimen door de pluimen heel eventjes aan de kook te brengen. Dan het verfbad terug laten zakken in temperatuur en de wol in een netje erbij laten glijden. 


Het water kleurt rood maar grappig genoeg gaat de eerste ronde wol groen kleuren!


Na een uurtje, heb ik het netje eruit gehaald, je ziet het in de deksel liggen, lijkt valer dan het is. 
Dan 20 gram wijnsteenzuur (per 100 gram wol) oplossen in kokend water, en aan het verfbad toevoegen. Dan gaat het tweede netje erin. Deze gaat wel de rode kleur oppakken die in het verfbad zit. Opnieuw, niet koken, max 70 gr.  uurtje laten staan. 


Hier zie je dat verschillende soorten wol, de verf anders oppakken, die in het midden is shetland wol, dat pakt de verf mooi op! De andere is een soort superwash, onbekend wat voor soort schaap. 


De katoenen bindtouwtjes zijn ook meegekleurd, dit is dus een plantaardige verf die het op plantvezels ook goed doet, interessant! 

Ondertussen staan de zwarte bonen te weken, nog een paar dagen geduld #slowdyeing. 

Geen opmerkingen: