donderdag 7 juli 2016

Vouwen en Verven Vrijdagen


Elke zomer probeer ik een verftechniek verder uit te diepen en deze zomer ben ik vooral van plan om vouwen te combineren met ijsklontjes en verf. Daarvoor voldoet niet iedere witte katoen. De stof mag niet te dicht geweven zijn (poplin is dat bijv. wel), moet beslist 100% katoen zijn en 'schoon' dwz. geen stijfmiddelen. Ik ben altijd aan het zoeken naar goede kantoen en vond laatst weer een heel geschikte bij www.quiltkompas.nl, vraag maar naar de verfkatoen als je haar volgende week soms ziet op de weversmarkt in Hoorn ;-).


Heel bijzonder vind ik de 'plooi en draai' vouw. Het principe is heel eenvoudig. Neem een grote lap en strijk daar plooien in harmonicavorm in, op 3 tot 5 cm afstand.Als de vouw er goed in zit, pak dan de uiteinden beet (misschien even vastzetten met een wasknijper)


en draai de geplooide lap dan tegen elkaar in tot het begint te kringelen.


Zet de uiteinden vast et voila, de wrongel is klaar om in bad te gaan.


Ik ben niet van het voorwerk, dus de lap gaat droog in een emmertje met gaten (bloempot/zeef).


Strooi er wat soda-ash overheen (of gewone keukensoda maar dan wat meer).


Leg er een laag ijsklontjes overheen,en strooi er verschillende kleurtjes verfpoeder overheen (ik gebruik  Drimarene-K omdat dat niet stuift). Niet overal alle kleurtjes evenveel (=bruin) maar hier een beetje geel, daar een beetje rood, en daar een beetje blauw en dat overlapt af en toe.Dekseltje erop voor alle zekerheid.


En dan wachten. Vooral wachten en nergens aan komen. Als het ijs gesmolten is, kun je het beste nog even wachten ;-). De verf gedijt beter bij kamertemperatuur en het ijs heeft z'n werk gedaan om de verf te transporteren maar voor een goede hechting is warmte belangrijk. Heel soms zet ik de geverfde lap nog even in de magnetron maar kijk uit want voor je het weet heb je een tweede techniek over je eerste heen en weet je niet meer wat van wat komt.

En dan, na zo'n 12 - 24 uur wachten komt het spoelen. Denk erom dat je de wrongel eerst uitspoelt 'as it is'. De soda moet eruit voordat je alles loshaalt. Want zonder soda kan restverf niet goed hechten en heb je dus minder kans op terugslag of bloeding waar je het niet wil.Als de soda er wel uit is, haal ik de wrongel los en spoel nog wat na in de vorm. Dan vul ik een emmer met het heetste water uit de kraan en wat druppels industriële zeep (synthrapol, metapex).
Daar spoel ik de lap nogmaals gedurende een paar minuten in uit. Het water wordt donkergekleurd maar don't worry, de soda is weg en de zeep is een bindmiddel voor de restverf dus die slaat niet terug. Daarna spoel ik nog één keer de lap in ijskoud water en geloof het of niet maar het water is dan al kraakhelder. Mij zul je echt niet uren zien spoelen, de verf zit er muurvast in.En dan komt het leukste stuk, centrifugeren en droogstrijken.
Ik heb een paar beauties erbij:


14 opmerkingen:

Petra Kooij zei

Ongelofelijk hoe is dit toch mogelijk? Snap er niets van maar mooi is het wel! Ga zo door:-))

Marrie-jette zei

Prachtig Nienke!

Dijanne Cevaal zei

Ik gebruik ook het ditte katoen van Ikea- met prachtige resultaten- en het fijne is de stof is hetzelfde in Australie als in frankrijk dus denk ook voor Nederland

Eke zei

Heel erg mooi Nienke, en ook een goede uitleg. Dat draaien, daar zit het in dus, zelf heb ik wel resultaten bereikt met vouwen en omvouwen, maar dan wordt je patroon veel groffer. Dank voor je uitleg, ga het zeker proberen...

Jo Huijsman zei

Het zijn prachtige lappen en aangezien de zomer nog even duurt, komen er vast nog meer juweeltjes.

mia zei

Oh die geweldige VVV-dagen die leveren prachtige lappen op en dank je wel voor je uitleg, Oh het is vrijdag vandaag misschien......

Unknown zei

prachtige lappen en heerlijk om je blog en goede uitleg te lezen! krijg zin om zelf eens te experimenteren!

Unknown zei

wow schitterende resultaten.
bedankt voor de mooie uitleg!

Gus en Juul zei

Nienke, wat ben je toch een kei en trendsetter op verfgebied. Stond vorige zomer in het teken van ecoprinten deze zomer gaan we dankzij jouw voortreffelijke uitleg vast veel van deze mooie pratronen tegenkomen. Ik ga het in ieder geval proberen. Dankjewel voor je uitleg!

ann vanherle zei

Mooi , mooi en bedankt om te delen

Hannie de Beer zei

Grandioos effect! Fijne uitleg , waard om uit te proberen!

marjolijn zei

Geweldige lappen en weer zeer inspirerend. Ik moet maar op zoek naar een winkel waar ze ijsblokjes verkopen. Binnenkort veel vrije dagen, dus een mooi doel daarvoor. En op zoek naar andere stof dus.

Marian zei

Wat komen de kleuren mooi uit op deze katoen Nienke! Kun je deze stof ook voor kleding gebruiken?

Nienke zei

Ja hoor Marian, dat kan zeker, het is een dunne katoensoort die mooi soepel zou vallen.