vrijdag 22 juli 2016

Vouw en Verf Vrijdag 3Het is weer Vouw & Verf Vrijdag, deze keer een driehoeksvouw die voor hexagonnen zorgt. Hiervoor vouw je een lap eerst weer als een harmonica in een lange strook. 


En de volgende stap is heel cruciaal dus let goed op. Dan vouw je het eerste driehoekje half. Dus niet volledig naar de overkant maar echt half


En daarna vouw je de driehoeken volledig van rand tot rand:


Wat resulteert in een driehoeksstapel die als je heel precies bent, precies weer half uit komt. Dat lukt me in 50% van de gevallen ;-). In de andere gevallen laat ik het lekker zo want niemand die daar naar kijkt.


Deze stapel gaat weer in de bloempot met ijsklontjes en verf en na een dag wachten (geef dit echt de tijd!), is dit het resultaat:
Natuurlijk kun je ook varieren in de breedte van je harmonicaplooi. Hier heb ik om en om een halve vouw gedaan:


En daarna weer de hexagonvouw:Dat levert een apart soort spiegeling op. Ik denk dat je voor de exacte spiegeling de halve plooi om en om aan de andere kant moet doen. Dat zal ik dan dit weekend maar eens proberen!Ondertussen vulde ik ook nog 36 zakjes, 12 kleuren plus een lichtere en een donkerder variant. De kraan maakt overuren dit weekend zullen we maar zeggen:


13 opmerkingen:

Jo Huijsman zei

Super mooi geworden Nienke, mijn ijsklontjes projectje is mislukt. Nou ja, mooie lappen, maar niet de kleur die het moet zijn. De koelkast staat weer ijsklontjes te maken en vanavond ga ik voor de herkansing.

Nienke zei

De juiste kleur is ook wel lastig hoor Jo, want sommige kleuren zoals turquoise vinden de kou niet fijn, en als je dan bijv. op groen aanstuurt met turquoise en geel, wil het nog wel eens anders uitpakken. Ik heb iedere vorm van planning maar losgelaten in mijn hoofd. Ik weet dat donkerblauw, rood, fuchsia en zwart precies doen wat ik hoop en de rest is een gok :-).

Anneke van Diggelen zei

Prachtig zijn ze weer Nienke,mooie uitleg weer helaas moet ik weer veel werken dus kom ik even niet aan verven toe maar de ijsblokjes liggen al op me te wachten!

Eke zei

Prachtig Nienke, ik heb het gevoel dat ik bij iedere post van jou hetzelfde commentaar schrijf, maar daar sta ik dan ook volledig achter. Het zijn weer zulke mooie lappen geworden. Bij mij staan, net als bij Jo, de bakjes voor de ijsklontjes in de vriezer. Dus binnenkort gaat het gebeuren. Dank voor al je duidelijke uitleg!

Jannie zei

Weer prachtig Nienke. Het is inderdaad lastig om de juiste hoeveelheid ijs of verfpoeder te nemen. Afgelopen week zijn er toch wel wat "mislukte" lapjes uit de verf gekomen. Te veel witte vlakken. Maar goed ik ga het weekend weer proberen.

Nienke zei

Mmm, niet teveel ijs dan maar. Of de klonten eerst klein slaan met een hamer in een zak, en dan een dun laagje. Drie theelepels verf voor een FQ. En een eetlepel soda-ash of drie eetlepels keukensoda er bovenop. De ijsblokjes mogen niet te snel smelten bij voorkeur maar als ze eenmaal gesmolten zijn, is het een goed idee om de lappen in de zon te zetten.
En als je dan nog witte vlakken hebt, kom je maar eens gezellig op de koffie!

Jannie zei

Dank je Nienke. Met dat ijs komt het wel goed. Ik heb een koelkast die ijsklontjes maakt maar ook crushed ijs. Dus geen ijsklontjes in de frisdrank. hihi. Ga het weer proberen. Het werkt wel verslavend hoor al die leuke manieren van vouwen.

mia zei

wauw weer een prachtig resultaat.

Gus en Juul zei

Wat zijn ze weer prachtig! Ik ben ook aan de slag gegaan met je goede uitleg. Maar ik heb duidelijk teveel verfpoeder gebruikt. Op een afstand lijken het mooie lappen maar van dichtbij zijn het eigenlijk alleen maar vlekken. Ik ga het opnieuw proberen maar wacht ondertussen ook met smart op de stof van Quiltkompas.

Hannie de Beer zei

Telkens weer heel spannend deze vouw en verf experimenten!

Tonny zei

Wat een geweldige resultaten, Nienke. Bij mij kriebelt het ook al. Ik ben alleen nieuwsgierig wat je met die zakjes doet die hierboven staan.

Nienke zei

Bedoel je de stofjes die erin zitten Tonny? Wacht ik zal daar ook eens even een blogje over gaan schrijven!

Tonny zei

Heel graag!!