vrijdag 15 juli 2016

Vouw en verf vrijdag 2Het is weer vouwenverf-vrijdag. Vorige week was het een 'plooi-en-twist' variant. Met diezelfde harmonica gevouwen baan stof kan je natuurlijk ook verder vouwen. Hier heb ik een 'stapel' gevouwen door steeds een kwartslag te draaien:
Het eindresultaat is meer gecontroleerd dan de vorige variant:


En toen herinnerde ik me ook ons eerste vouwwerkje ooit op de kleuterschool, het muizentrapje:


Die ik eenmaal als stapel nog een beetje 'open' draaide door de uiteinden vast te houden. 


Ook hier een meer gecontroleerd eindresultaat:


Ik weet nog niet of ik het één of het ander mooier vind, maar het is goed te weten wat het effect is.
Nog een tip, er zijn plastic handschoenen te koop die een extra stevige laag rondom de hand hebben zodat ze tegen alle chemicaliën zijn bestand. Maar wat vooral belangrijk is, ook tegen hitte. Ik kan met deze handschoenen gewoon in superheet water de stof in beweging houden. Aanrader! Ik kocht ze bij de Welkoop maar denk dat ieder tuincentrum ze wel heeft.11 opmerkingen:

janneke zei

Jeetje Nienke, dit is om van te dromen! Ik zie steeds kledingstukken ontstaan! Welke afmeting zijn je lappen?

Nienke zei

@Janneke, nou dat lijkt me super als jij er kleding van gaat ontwerpen. Deze zijn zo 80 cm breed, stofbreedte 110 cm. Maar ik heb er ook al 1 van 130 cm bij 160 cm. Dit kan ook echt heel groot hoor, het is alleen een gedoe om een lange reep goed in harmonica plooien te strijken. Zo breed als de strijkplank is, is voor mij de max. maar als je een strijkmat op tafel legt, kan het nog breder!

Jannie zei

Ook ik ben begonnen n.a.v. je blog van vorige week. Eerst 2 kleine lapjes geprobeerd en na 12 uur uitgespoeld. Over het resultaat was ik nog niet te vreden dus langer wachten. Het weekend ga ik spoelen.
Een vraag moet je telkens ijsblokjes toevoegen omdat ik bij één lap zag dat de verf nog niet overal in de lap getrokken was?
Een vraag over dit blog, doe je het ook weer met ijsblokjes of met opgeloste verf?
Super leuk om je blog te lezen. Je beschrijft het heel duidelijk. Geweldig!

Nienke zei

Oh misschien juist teveel ijs Jannie! Ben ik nog vergeten te melden maar niet meer ijs dan strikt noodzakelijk, zeg 1 laag. Anders spoel je de verf er zo weer uit als het nog niet gehecht is, en het heeft het koud dus het wil niet zo fijn hechten. Je kunt ook de ijsklontjes eerst kapot slaan om een nog dunner laagje ijs te krijgen in een zak met een hamer. En ik doe verfpoeder, niet opgelost in water, zodat het ijswater de verf oplost en meeneemt. Zo zie je maar, ik moet het nog duidelijker beschrijven. Ik zal een aparte handleiding maken en als tabblad online zetten!

miekequilt zei

Wat een mooie lappen! Je bent echt een kanjer in het verzinnen van nieuwe technieken.

Gus en Juul zei

Oh, wat zijn ze weer mooi!

Els zei

mensenlief ... TOVERWERK !!!!!

mia zei

Die VVV van jou blijft inspireren, voor mij is het lang geleden dat ik vouwblaadjes op de kleuterschool kreeg, dus alleen het muizentrapje is nog een bekende. Ik ga over een paar weken verder met het VVV gebeuren.

Oh ja VVV staat natuurlijk voor Vouwen-Verven-Vrijdagen.

Eke zei

Wat zijn ze weer mooi Nienke. En wat kunnen een paar vouw technieken voor een prachtige resultaten zorgen. Hoog tijd dat ik ook de verfpotten ga pakken aan het experimenteren ga. Dank voor het delen van al dit moois!

Hannie de Beer zei

Bijzondere resultaten alweer! Je bent echt een verfkunstenaar!

Jo Huijsman zei

Je verf verhalen werken aanstekelijk Nienke, Ik ga morgen ook maar even aan de slag met ijsklontjes. Het is er weer voor en ik heb lapjes nodig voor mijn boekproject. Dank nog even voor de tips, daardoor kan mijn projectje nauwelijks mislukken.