dinsdag 4 augustus 2015

ZonneprintEven een zonneprint intermezzo, in de nieuwste Quilting Arts Magazine werd geexperimenteerd met sojamelk en procion MX als middel om te kunnen zonneprinten.
Het principe van zonneprinten is dat de zon de stof rondom een blad snel droogt, waardoor verf onder het blad naar de buitenkant gezogen wordt, waardoor de kleurstof zich daar ophoopt en de kleur krachtiger wordt.

Tot zover de theorie. Maar met sojamelk is er iets anders aan de hand. Het lijkt erop dat sojamelk als verdikker werkt. Daardoor kan de verf onder het blad trager reageren dan erbuiten.
Daarbuiten is de boel nl. al snel opgedroogd in de hete zon waardoor de reactieve verf daar nauwelijks de kans heeft om een verbinding aan te gaan (daarvoor moet het immers vochtig zijn). Onder het blad kan het nog wat langer 'rijpen' en dus krijg je daar een 'schaduw'print met een andere, diepere kleur van het blad. De verfmolecuul-maat speelt kennelijk ook een rol, dit was een mix van rood en turquoise en vooral het rood heeft zich gebonden onder het blad.

Zo ging het in z'n werk:


Als eerste een mix gemaakt  van een bodem sojamelk, met een theelepel soda-ash en een theelepel Drimarene-K (kan  ook Procion MX zijn  maar dit stond het dichtste bij.)In een bak een stuk katoen ingesmeerd met de mix.
En in een  andere bak een lap ingesmeerd met Tobasign verf. Nu ik toch aan het experimenteren was, leek dat me ook een sterke kanshebber. Het fixeermoment van Tobasign  kun je immers uitstellen door het achteraf met Tobafix in te smeren. 

Na twee uurtjes in de zon ziet het er beide veelbelovend uit, maar elk op een andere manier.
Links de sojamelk, rechts de Tobasign.


De lap met sojamelk uitgespoeld. Dat valt niet mee. De sojamelk legt een soort papperig laagje om de vezel en eigenlijk zou ie de wasmachine in moeten. Je vind het terug op je strijkijzer als een soort roet. Maar ik vind het een interessante print. Niet alle bladen wilden keurig blijven liggen, vandaar dat sommige afdrukken minder scherp zijn, maar daar kan de sojamelk ook niks aan doen. 


Aangezien ik nog een stapje verder wil, maar weer op tafel gelegd om als ecoprint verder het leven in te gaan. 


Het grappige is dat soja ook een bekende voorbeits is om de katoen klaar te maken om natuurlijke verf aan zich te binden. Nou die zit er maar vast in op deze manier. Wordt vervolgd.De tobasign lap gedroeg zich zoals verwacht, de dunne waterige verf is aan de wandel gegaan om onder het blad uit te komen en liet daardoor mooie bladvormen zijn. De lap ingesmeerd met tobafix en een uurtje gewacht. Dit is het prettige eindresultaat na wassen en spoelen:

 Deze week gelukkig nog meer kans om te zonprinten, nog eens wat meer uitproberen!

8 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Vooral met de tobasign is het resultaat prachtig!

Wijmpje.blogspot.com zei

Wat een mooie prints zijn dat geworden.
Waar haal ik tobasign, en wat is dat?

Nienke zei

Het is ook een type reactieve verf Wil, die pas na afloop gefixeerd wordt, hier lees je er meer over: http://stofvervenmettobasign.blogspot.nl/

Marrie-jette zei

Spannend Nienke.....Ik volg je op de voet.

Eke zei

Waiting for the sun, waiting for the sun.... Wie had gedacht dat een tekst zo van toepassing zou zijn.
Het wachten is hier in het noorden op de zomer, eind van de week kan er een zonnetje komen.
Dan is het tijd om met al jouw idee├źn aan de slag te gaan Nienke.
Vooral die met de sojamelk en Procion lijkt me een uitdaging.
Veel plezier met al je experimenten!

Aart zei

Mooie resultaten Nienke, via FB zag ik dat Committed to cloth ( Claire Benn en Leslie Morgen ) hier ook mee bezig gaan in Birmingham op het Festuval of Quilts. Ga donderdag kijken of ik erbij kan zijn.

ann vanherle zei

Mooie resultaten

Yvette zei

Gaaf die experimenten. Ik dacht dat het veel simpeler was
Pas geverfde doek in de zon blaadjes er op en bleken maar,het is heel wat ingewikkelder dus
Ook ik volg je op de voet met je experimenten
Dank voor het delen