woensdag 12 augustus 2015

Ecoprint op katoen: de bladeren

We zijn er bijna, maar we moeten het nog even over de bladeren hebben.


Ik heb het al eens genoemd, maar bedenk je dat het draait om het koken van de tannine uit het blad in de stof die daar reageert met de ijzer II sulfaat, resulterend in een grijs/zwarte print.
Dus... we moeten bladeren hebben die tannine bevatten. De meestbekend is eikenblad, elk type is OK:Een  andere 'gegarandeerd succes' blad type is die van tuingeranium

Of Vrouwenmantel:Pioenroos


Roos, spaanse aak en braam:


Tamme kastanje

Walnoot


Dit is slechts een korte lijst van bladeren die het heel goed doen. De bladeren hoeven niet gedroogd te worden oid. Pluk ze op het laatste moment uit je tuin en zie wat er van komt.
Zelf een blad gevonden wat een mooie print oplevert? Deel het met ons in de reacties hieronder!

5 opmerkingen:

Marrie-jette zei

Blad van aardbeien doen het heel goed en verven een beetje rood,

Unknown zei

Hallo Nienke, ik volg je blog al een tijdje en ga nu ook ecodye-en. Mijn vraag is alleen, wat is het verschil tussen de bundels koken of stomen. Ik zie ook van bv India Flint een hoop artikelen over ecodyeing, maar zij stoomt ze. Is dat een heel ander proces?
Groetjes, ingeborg

Nienke zei

@Ingeborg, principe is hetzelfde, probeer voor jezelf maar uit wat het beste werkt maar vergeet in het geval van stomen niet de ijzersulfaat als tijdens het voorweken in de stof te laten trekken, waar het bij koken nog achteraf kan in het water.

Unknown zei

Hoi Nienke,

Ik volg je blog met veel plezier!
Heb een paar keer eco-prints gemaakt. Mijn vraag is hoe bewaar je bladeren, die je nu plukt, om op een later tijdstip te gebruiken?

Groet,
Anke.

Nienke zei

@Anke ik droog ze tussen papier in een oud telefoonboek! Maar er zijn ook mensen die ze invriezen, dat schijnt ook te werken.