maandag 10 augustus 2015

Ecoprint op katoen: voorbeitsenOmdat katoen niet de makkelijkste stof is om te beprinten, moeten we de stof voorbehandelen met een middel wat de vezel bereid maakt verf te accepteren, oftwel 'voorbeitsen'

Wees er zeker van dat je 'schone' stof hebt, want de meeste stof is behandeld met stijfsel om beter te verkopen, je kunt het altijd even wassen of voorweken in een emmer met een soda-oplossing (kop keukensoda op een emmer). Dat voorweken in soda is sowieso geen gek idee, ook als je stof brandschoonis, het helpt de vezel nl. ook om meer open te staan om kleurstof te accepteren.

Dan is het tijd voor voorbeitsen, dat is ook belangrijk in het kader van licht- en wasechtheid. De beitsmiddelen die we kennen van vroeger uit de plantaardig verven hoek zijn vaak niet milieuvriendelijk en wil ik niet gebruiken of adviseren. Voor dit proces werken we alleen met aluin en sojamelk, beide zijn onschadelijk.

NB. Ik laat zien hoe ik werk. Dat betekent niet dat het de enige juiste weg is, op het internet vind je veel varianten. En vaak is het een kwestie van uitproberen wat bij jou past!

Katoen, linnen en ramie bestaan uit cellulose vezels. Deze vezels hebben een proteïne of alkaline rijke oplossing nodig als beitsmiddel. Ik krijg goede resultaten met een eetlepel aluin en een eetlepel soda-ahs per 3 liter warm water. Of een mix van 100 ml. (kop) sojamelk en een eetlepel soda-ash in 3 liter warm water. Deze oplossing is vrij lang houdbaar. Als ik een weekje aan het ecoprinten ben, gebruik ik steeds dezelfde emmer beitsmiddel. Laat de stof een paar uur tot een paar dagen in de emmer. Hoeft niet gekookt te worden zoals bij wol.


Mordanting with iron (II) sulfate
Daarna is nog een tweede beitsbad mogelijk, eentje die ik vaak doe is met een theelepel ijzer (II) sulfaat in een emmer water. Want zoals eerder al gezegd, als de ijzer II sulfaat al in de stof zit, hoeft het minder hard te werken in de kookpan om door alle lagen stof heen te komen.

Oak galls
Andere voorbeitsbaden kunnen ook looizuur bevatten. Maak bijvoorbeeld eens een thee van galappeltjes en week daar de stof in voor. Of mix de looizuurt met de ijzersulfaat en laat daar de stof in voorweken.Sommige mensen laten de stof daarna wederom in aluin voorweken maar dat is me teveel werk, en ik ben tevreden met d ehuidige resultaten.
Oh ja, en niet uitspoelen he? Gewoon in het bad laten zitten tot je de stof nodig hebt, dan uitwringen en op tafel glad leggen, klaar om te rollen!

Woensdag gaan we naar de bladeren kijken en vrijdag koken!

3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Fijn, Nienke om alles nog eens goed te lezen. Tot nu toe heb ik je regels goed gevolgd, en de bladeren extra in ijzersulfaat gelegd alvorens op de lap te leggen . Mijn lappen zijn gisteren goed gelukt! dank je!

Willy zei

Oh, wat geniet ik toch van deze blogposten Nienke.
Wat heerlijk dat je alles zo duidelijk uitlegt.
Ben nog niet bezig, voorbereidingen voor expositie en werken voor plaatsing in een poppenboek vragen nu aandacht.

Veel dank, lieve groet.

José zei

Hé Nienke,
wat weer een leuk, leerzaam en makkelijk te volgen recept over het hoe en wat.
X José