maandag 4 augustus 2014

Ecoprints in de maak

In deze heerlijke zomerweken kook ik bijna om de dag een ketel vol ecoprints. Inmiddels heb ik ook geƫxperimenteerd met het voorzichtig toevoegen van Procion MX. Natuurlijk is de 'puur natuur' status mooi maar de zeegroene kleur die ontstaat van een beetje turquoise en geel icm. het ijzer is werkelijk heel bijzonder.

Hier kun je ook nog even zien of voorbeitsen van de stof zin heeft.
Links is niet voorgebeitst (en dus pakt de verf en de ecoprint grillig, afhankelijk van de hoeveelheid stijfsel die nog in de stof zit), rechts heeft een nacht in soda met aluin gestaan waar een beetje groene procion mx verf aan toegevoegd was, de soda zorgt direct voor hechting in dit voorbad.
Wat bladeren betreft, de rechterdrie, zijn dit respectievelijk, roos, spaanse aak (veldesdoorn) en braam.
En ik kan melden dat druivenblad (of andere vruchtenboombladeren) niets doen, evenals klimop, varen en keukenkruiden. 


Ondertussen check ik alle boeken die ik kan vinden over natuurlijk verven. Vaak gebaseerd op wol, maar als het kleur afgeeft, dan zal dat ook wel lukken met deze inbindtechniek op katoen. Dit zijn twee goldenoldies, jaren zestig maar nog steeds zo bruikbaar:


Je ziet ze nog geregeld opduiken. Misschien ook wel op de tweedehandsmarkt die Museum de Kantfabriek in Horst gaat organiseren tijdens de cursusmarkt  in het kader van haar 5-jarig bestaan op 23 augustus a.s. 


Viavia heb ik begrepen dat dit niet zomaar een tweedehands boekenverkoop is, maar dat er daadwerkelijk bijzondere en moeilijk te vinden boeken worden aangeboden, dus ik schrijf het vast in mijn agenda!

Het cursusprogramma is trouwens ook de moeite waard met workshops van Maryan Geluk, Cas Holmes, Cherilyn Martin en Wil Fritsma. 

10 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Ze zijn weer geweldig, je pakketjes. Wat fijn, dat je dit met ons deelt! En heel goed dat er ook boeken over het natuurverven in het Nederlands zijn . Hier ga ik zeker achterheen. Ik had de workshops al bekeken van de kantfabriek, ze houden me goed op de hoogte. Maar deze had ik al eens gedaan, bij Zijdelings, erg de moeite waard. Zit nog te overwegen om de punch workshop te gaan doen, maar ook daarin heb ik al eens les gehad. Al is het nooit verkeerd om te herhalen.
Dank je voor deze info!

Beth zei

You fabric came out great and the workshop sounds really exciting

Ineke zei

Wat en plaatjes!

marjolijn zei

wat een mooie lappies weer. Heb je ook al walnootblad geprobeerd?
De braam doet het dus ook goed.
Ik wil ze binnenkort wel graag allemaal even zien hoor!

Aart zei

Je lappen blijven bijzonder en ik wil ze ook een keer met eigen ogen bekijken. Op dit moment ben ik bezig met andere dingen, maar wie weet in de aankomende herfst dat bij mij de pannen ook op de plaat komen te staan.
http://quiltaart.blogspot.nl

Suus zei

Wat zijn ze weer mooi, daar kun je geen genoeg van krijgen.

els zei

Wat een prachtige lappen zijn het weer geworden. Realiseer me nu dat deze boeken ook in mijn boekenkast staan. Ga ze eens goed bekijkenals ik terug ben.

ann vanherle zei

De bijbel van het natuurlijk verven ' volgens de twee verschillende academies textiel die ik gevolgd heb) is " NATURAL DYES" source, traditions technology and science van Dominique Cardon. Wel een lijvig boek in het Engels en ook niet goedkoop.Is een vertaling vanuit het Frans " le monde des teintures naturelles".Ik heb hem gekocht in het V&A in Londen. ISBN-13: 978-1-904982-00-5
Archetype Publications Ltd.

mia zei

Binnenkort staan de vlierbessen weer volop in het paars te kleuren wil daar eens mee gaan pruttelen, spinazie is ook zo leuk en natuurlijk de uienschillen en de bieten. Met de laatste drie ben ik bezig geweest geen felle kleuren maar toch een leuk resultaat om te verwerken.

Jo Huijsman zei

Bedankt Nienke , voor al je informatie.