woensdag 28 mei 2014

Project MenschenEerder schreef ik er al kort even over maar nu is de expositie 'Menschen' tijdens de Nadelwelt 2014 in Karlsruhe achter de rug en kan ik mijn bijdrage laten zien, waar ik best een beetje trots op ben.

Heel blij dat ik mee mocht doen, maar het zat niet direct mee, een mannetje-pictogram, roze en paars als kleuren, en als 'hulpmiddelen' roze veertjes en paars leer... ;-)


Lang mijn gedachten erover laten gaan. Een pictogram staat symbool voor individuen die kennelijk iets gemeenschappelijks hebben, uitgedrukt in deze vorm.

Aan de slag gegaan met twee geverfde gradatie lappen die van licht naar donker tegen elkaar in gelegd, picto met vliesofix uit de één, in de ander geknipt (na het verlengd te hebben want ik wilde het plooien omdat ik een pictogram iets geplooids vind hebben naar de grootste gemene deler van een groep individuen). (Is iedereen er nog?)Daar zag ik de pictogram al opdoemen uit de stof.
Wel wat ik bedoelde maar niet spannend genoeg. Weer nadenken. Veertjes, leer... nee, ik wilde iets op de plooien bevestigen wat die individualiteit zou benadrukken en toch terugsloeg op de pictogram in de achtergrond. Ik vond nog wat gebreid plastic in de experimentenla, bijzonder spul, fragiel en toch sterk:


Uit dat materiaal de picto's nogmaals geknipt en heel voorzichtig op de plooien genaaid 

die ik toen met satestokjes verstevigd heb zodat ze de weelde ook konden dragen, hoe licht ook:Het leukste vind ik de lichtinval, de picto's laten een bijzondere schaduw achter op de achtergrond:


Mijn bijdrage aan de thema-expositie Menschen heeft de titel gekregen:

Geplooid in verbondenheid
Een pictogram is beeldtaal, een gestileerde weergave van de werkelijkheid waarin individuen 'geplooid' worden tot één beeld. In de achtergrond de contouren van een gemeenschappelijk schaduwbeeld, in de voorgrond de individuen in hun verscheidenheid toch verbonden.

 

Ben je benieuwd naar de andere (internationale) resultaten, kijk dan op het Berninablog:
 http://blog.bernina.com/nl/2014/05/internationaal-artquiltexpositie-project-menschen/!

12 opmerkingen:

José zei

wow, wat een fantastisch resultaat door niet opgeven. Mooi Nienke.

Wilma zei

Je kan zien dat je veel geleerd hebt in de opleiding! Mooi van kleur,de dieptewerking met schaduw vind ik erg mooi. Ook in evenwicht wat betreft compositie. Een heel geslaagd werkstuk!

Liesbeth Wessels zei

prachtig geworden en die gebreide mensfiguren zijn een goede aanvulling. groeten van liesbeth

Joke Hardenbol zei

Mooi geworden en de gedachten erachter waardoor je er toe gekomen bent ook heel bijzonder.

Aart zei

Mooi werk, Nienke, zeker door de schaduwwerking, goed doordacht en hard gewerkt.
http://quiltaart.blogspot.nl

els zei

Erg mooi Nienke. Vind ook je uitleg bijzonder.
Je volharding heeft tot een prachtig resultaat geleid.

Sandra zei

Ik zag hem in het echt, mooi.

Hannie de Beer zei

Bijzonder! Jou verwerking is wel heel doordacht, en apart. Zeker ook door de " gebreide" figuren en de schaduwwerking!

Jo Huijsman zei

Sprakeloos.
Wat heb je het thema prachtig uitgewerkt.

Anita zei

Wauw, wat een mooi werkstuk en wat knap dat je je gedachten en woorden zo kan vertalen

Inge van Koningsveld zei

Na alle voorgaande opmerkingen, die ik van harte onderschrijf, kan ik je alleen nog maar complimenteren met dit werk.
Hartelijke groet, Inge van Koningsveld

Beth zei

Brilliant!! Outstanding!!