donderdag 8 maart 2012

Bijna wit verven

A.s. zaterdag gaan we met lijnen werken en werd gevraagd om een ´bijna´ witte lap mee te nemen. Nu hoor ik wel vaker dat handgeverfde lappen vaak zo diep van kleur zijn ;-), dus een mooie aanleiding om even te laten zien hoe je ´bijna witte´ lappen verft.

Allereerst heb je heel weinig verf en heel veel water nodig (hoor ik een dûh ;-).
Voor een halve meter stof van 1,50 meter breed, heb ik hier bijvoorbeeld maar 1 ml. procion verf genomen (wat omgerekend 0,1 mg verfpoeder is), in de kleur Zwart/Onyx van STV.

De droge lap gefrommeld op de bodem van een afwasteil. Een fles goed warm water in een emmertje, daar een mok soda en een mok zout bij, even roeren tot het opgelost is,  dan 1 ml. verfoplossing erbij, en in de afwasteil over de stof gieten. Niet aanduwen, gewoon weglopen. In de komende uren koelt het water af maar het moet toch een lichte kleur worden dus ik heb het gewoon in de schuur laten staan.Volgende ochtend, uitspoelen en strijken en voila, gemarmerde ´bijna witte´ lappen:En om te laten zien dat ze echt bijna wit zijn even een foto op een witte tafel. Heel bruikbaar. Ik ga denk ik maar eens even een serie van deze lappen verven want als je zelf verft, kom je altijd lichte kleuren tekort (diepe kleuren verven is altijd leuker toch?).

PS. Wat de keltische knoop betreft, ik heb even overwogen om de lichtblauwe achtergrond weg te poetsen met wat zwarte acrylverf zoals één van jullie ook suggereerde, maar Marjon suggereerde tijdens de les een strakke zwarte rand om de strakheid terug te krijgen die ik in aanvang zo mooi vond. Wordt vervolgd!


5 opmerkingen:

Aart zei

Goed dat je me er even aan herinnerd, ik heb laatst 5 meter witte stof gekocht en kan daar vandaag nog een kleurtje aan geven.
http://quiltaart.blogspot.com

Hannie de Beer zei

Mooi, die nét niet witte lappen!

Van de zwarte rand om je quiltje ben ik niet zo weg,maar smaken verschillen!

Anoniem zei

toen ik las de grijze achter grond verven hoorde ik gelijk weer een moeder zeggen,ach kind zou je dat nou wel doen?

Marrie-jette zei

De lap is prachtig en natuurlijk lekker bruikbaar....
...maar die zwarte rand...?Ik weet het niet...

Christel Sins-Camp zei

Die zwarte rand maakt het geheel zo donker en kleurloos; er moet toch een andere manier te vinden zijn om die mooie kleuren wat op te halen...