woensdag 16 september 2020

Plantaardig verven met walnoot bolsters #6

Gisteren vond ik in een tuin bij een oom een walnootboom, er lagen een paar bolsters onder dus ik kon het niet laten deze op te rapen en mee te nemen. Tenslotte maakten ze er vroeger inkt van, dus dat moest wel een goede bron van kleurstof zijn. Het waren drie armzalige bolsters maar wie niet waagt...
Eenmaal thuis in stukken gesneden en in een klein rijstpannetje thee van getrokken door het aan de kook te brengen. Na 10 minuten de streng (kleintje, 25 gram) voorgeweekte wol erbij (dit is superwash kwaliteit dus ik heb er verder niks meer aan gedaan  qua voorbeits)


Je ziet al direct dat het een mooie grijsbruine kleur is. Uurtje laten trekken op warmhoudstand, zonder te koken, en daarna in het verfbad af laten koelen. Volgende ochtend uitgespoeld:


De bladeren verven ook goed heb ik me laten vertellen maar daar kon ik niet bij en het blad valt ook nog niet dus nog even geduld ;-). Het restbad bewaar ik even om een streng meekrap in te laten zakken, kijken of het dan nog wat donkerder wordt. 

Geen opmerkingen: