zondag 20 september 2020

Plantaardig verven met Meekrap #8

In 2011 werden er op de plek waar we toen woonden meekrapzaadjes gepoot. Drie jaar lang groeiden de struiken door. Toen werden de wortels geoogst en gedroogd op de zolder van de schuur. Ik heb er zelfs over geblogd: https://www.verfvirus.nl/2014/03/meekrap-geoogst.html 

Een keertje wat geprobeerd maar ik kreeg er niet veel mee gedaan. Wist ook nergens wat van. Maar... in de tussentijd volgde ik een workshop bij Joke Blokland van Studio Roots. Wat een eye-opener. Het was helemaal niet zo ingewikkeld en veel chemicaliƫn zijn ook al niet nodig. Geef het tijd, maak het niet te heet, dat zijn de twee basis principes!

De wortels lagen er gelukkig nog, in een hoekje. Een kluit losgetrokken en goed schoon gespoeld. De wortels waren niet zo dik, dus ik kon het gewoon in kleine stukjes van een centimeter knippen. In de week gezet, bad verwarmd tot max. 60 gr en wol erbij. Waarachtig, paar uurtjes wachten, en het werd die mooie rode meekrap kleur, het rood van de middeleeuwen. 

Ik had gelezen dat je de stukjes wortel niet weg moest gooien maar de kans moest geven om met drogen weer kleurstof van binnen naar buiten te laten bewegen. Dus telkens haalde ik het netje met wortelstukjes eruit en liet het drogen, een week lang. Ik probeerde allerlei soorten wol, beitste de wol voor met aluin (wordt het helderder), verfde na in een walnootbad, gooide een keer wat soda erbij (in een apart potje, wordt te donkerder), kortom, wat ik kon bedenken, daar experimenteerde ik mee. De meekrap bleef kleur afgeven!


Het laatste verfbad in een grote weckpot gedaan en buiten gezet in de zon, nog altijd zalmroze:


Aan de resten wortel zie je dat er nog steeds kleur in zit, maar ik leg het voorlopig weg, misschien nog eens leuk als een oververfbad!


En wat me het meest verwonderd, dat netje is diep gekleurd, synthetische stoffen zijn normaal gesproken heel moeilijke te verven met huis-tuin-en-keukenspullen.... Het zijn de fruitnetjes van de supermarkt #justsaying

2 opmerkingen:

Els zei

Leuk hoor zo'n verf=experiment !!!
Maar ja, zo langzamerhand ben jij wel al een KEI in het verven ;-)

Suus zei

Tjee wat gaaf zeg en de meekrap kleuren zijn prachtig.