woensdag 27 mei 2015

Polyester verven

Gemiddeld eens per week krijg ik een mail van iemand die z'n synthetische trouwjurk / boxkleed /  / bankstel / tuinkussens / parasol wil verven.
Voor alle duidelijkheid daarom hier maar eens een blogpost aan gewijd.

Eerst moet je weten welk materiaal het is (evt. een draadje eruit halen, aansteker erbij en kijken of het roet en smelt (= synthetisch) of  zachtjes brandt en tot as verpulvert (= natuurlijk).

Als het natuurlijk is (en gemakshalve rekenen we daar de kunstmatige vezel Rayon Viscose ook maar toe), kun je het met Dylon, Procion MX, Drimarene-K of Tobasign verven. Op dit blog doe ik dat ook de hele tijd ;-). Allemaal reactieve koudwater verven die reageren met de vezel in een basisch milieu (soda toevoegen).

Als het synthetisch is, heb je maar 1 optie (voor zover ik weet). En dat is Idye Poly. Niet overal verkrijgbaar maar gelukkig verkopen ze het bij Mijn-eigen.nl  en bij Zijdelings.eu

Of dat de enige mogelijkheid is? Ja.
Alle andere middelen zullen slechts een gekleurde waas over het product te leggen.


Hier zie je bijvoorbeeld een setje kantjes, deels katoen/rayon, deels synthetisch. Hebben allemaal in hetzelfde oranje verfbad met Procion MX gelegen. Maar alleen de natuurlijke materialen pakken de verf op, op de synthetische delen zie je slechts een oranje waas.

Voor mij hartstikke leuk. Maar niet als je je witte trouwjurk diep oranje had willen verven....

Idye Poly is dus een uitkomst voor synthetische materialen.

Maar... er zit nog 1 addertje onder het gras. Als het materiaal waterafstotend is gemaakt (regenjas bijvoorbeeld) heb je kans dat ook de Idye Poly er niet op blijft hangen. Dan is er eigenlijk geen enkel middel meer wat je kunt gebruiken door de waterafstotende finish die op de stof is aangebracht. Het is niet anders. Nee echt niet.

Disclaimer: Hou er ten allen tijde rekening mee dat het eindresultaat niet gegarandeerd is met wat je voor ogen hebt. Synthetische materialen achteraf verven is lastig (daarom gebeurt het in principe al in het spinproces in de fabriek). Zie dit vooral als een mogelijk experiment zonder zekere uitkomst. 

Disclaimer 2: Babyartikelen zou ik per definitie niet zelf gaan oververven. De hechting is ten allen tijde minder goed dan de fabrikanten voor elkaar krijgen in de fabriek en ik moet er niet aan denken dat een kind gifstoffen binnenkrijgt als het er op gaat liggen sabbelen. 

6 opmerkingen:

Eke zei

Leuk dat je er zo veel van weet Nienke. Ik verbaas me iedere keer weer. En zo professioneel ook. Bedankt voor deze post.

Hannie de Beer zei

Fijn, om ons dit mee te delen!
Leuke proef met de verschillende materialen. Wij deden het jaren geleden bij de lessen textiele technieken ook zo maar hadden alleen batik verf. Het resultaat was toen best aardig. Maar nu met de goede verven toch mooier..

els zei

Dankjewel Nienke. Zo leren we elke dag weer wat bij. Wat ben je toch een expert!

Jo Huijsman zei

Weer een leerzaam verhaal, hartstikke fijn.

Unknown zei

Hoi Nienke, een tijdje geleden heb ik een verfexperiment gedaan met stof die een mix is van katoen en Repreve (gerecycled plastic). Hierbij gebruikte ik procion mx, azijn ipv soda en verhitten in de magnetron. Hiermee kon ik de Repreve vezels wel heel aardig verfen.

Nienke zei

@Andre, dank je wel!! Heel fijn als mensen hun eigen ervaringen ook delen, zo komen we allemaal een stapje verder. En een bijzondere ontdekking!