dinsdag 4 november 2014

Ontverven, kan dat ook?

In augustus volgde Suze en ik een geweldig leuke workshop bij Karla de Ketelaere en experimenteerden daar met Shibori en 'ontverven'.  Hier tref je een foto-handleiding aan:
http://www.tobasign.com/forum-nl/viewtopic.php?p=471#471

Het proces mocht ik verder delen mits met bronvermelding en dat doe ik natuurlijk graag! Ik had dit proces nog nooit ergens gezien of gehoord dus tijd voor een blogpost.

Op de site heet het proces Undye/Ontkleuren, maar dat doet me aan bleken denken en dat is dit niet. Het is echt Ontverven! Op het Fireblog deze week alle stappen in het engels, maar voor degene die dat vervelend vinden, hier ook alvast in het Nederlands:

Dit verfproces kan met ieder type reactieve verf, zoals Tobasign, Drimarene-K of Procion MX

Ik had nog een voorraadje verf staan van deze zomer dus die maar eens opgebruikt. Met een 10% oplossing de schone katoen geverfd in blokken op een met plastic bedekte tafel. In dit stadium, geen soda-ash toevoegen. De verf moet nog gaan wandelen en nog niet fixeren, dat komt later.Laten drogen voor een nacht.


Een stuk lichter een dag later maar prima. 

De geverfde en gedroogde stof moet nu opgerold of opgevouwen worden, draag handschoenen!
Het eerste stuk is diagonaal gevouwen en vervolgens van de punt naar het midden opgerold. Bind het midden vast zodat de rol op z'n plek blijft en begin vanaf daar te wikkelen naar de buitenkant en terug (kruizelings) naar het midden. Doe dat ook voor de andere kant en knoop de draden bij terugkomst in het midden aan elkaar. Laat een stuk draad hangen zodat je dit bundeltje als een theezakje straks in de pan kan dompelen. Denk erom, je moet heel erg strak wikkelen, zodat het echt keihard wordt.
Lap 2, andere manier van in vieren vouwen, zelfde wikkelproces:


Lap 3, weer een andere manier van in vieren vouwen, zelfde wikkelproces
Later deze week het vervolg!

6 opmerkingen:

Aart zei

Ik had je bericht op het Fire blog al gelezen, deze techniek ziet er erg leuk uit! Succes verder.

Hannie de Beer zei

Spannend! Ik kijk uit naar het vervolg!

ann vanherle zei

Nog nooit gedaan, iets om naar uit te kijken

miekequilt zei

O wat maak je het weer spannend voor ons. Ik heb Quilts en zo gekocht, nog geen tijd gehad om te lezen, en dan ben jij alweer heel veel stappen verder. Heerlijk, iemand die ons scherp houdt.

Anoniem zei

Je maakt het wel spannend, ben benieuwd naar het resultaat

marjolijn zei

Wat een heerlijk duidelijke uitleg. Dank je wel! Ook op het fire blog trouwens!