dinsdag 1 juli 2014

Themaquilt Denken

Voor het Quiltfestival in Groningen was het thema 'Denken'. Nou dat was in elk geval een thema waar ik best lang over nagedacht heb ;-).

Uiteindelijk besloot ik iets te maken wat niet zo voor de hand zou liggen en maakte het mezelf daarmee extra lastig. Maar hey, daarvoor volgenden we Quilten Speciaal, een thema, een boodschap verstoppen tussen de gelaagdheid van je ontwerp kan een werk sterker maken dan de primaire weergave van het thema zelf. Uiteindelijk heb ik dit werk gemaakt en ingezonden:


Themaquilt Systeemdenken

Eén van de oorzaken van onze financiële crisis was het 'systeemdenken': Financiële producten vergroeiden tot systemen die onderling van elkaar afhankelijk waren geworden. Toen niemand meer grip had op het 'systeem', spoelde de crisis over ons heen, een flinke afkoeling van de economie. Ongeremd en onvoorspelbaar maar met ook mooie kanten. Het begin van een  nieuw tijdperk? 


Systeemdenken, 103 x 77 cm 
De achtergrond is opgebouwd uit vierkanten in kostuumstof, waarmee de financiële wereld wordt gerepresenteerd. De binnenste vierkanten wisselen onderling uit en zijn met elkaar verbonden als een 'systeem'.De druppels eroverheen, boven op de stof liggend, staan voor afkoeling van de economie, en het systeem overspoelen maar wellicht ook iets mooiers teruggeven.

Het was één van de 42 inzendingen van het Quiltfestival, waar vanuit vele invalshoeken naar het thema Denken is gekeken. De winnaars kun je op het Berninablog nog terugzien. Dat je zelf een tijdje met zo'n thema bezig bent geweest, maakt dat je anders naar de andere inzendingen kijkt, en extra geniet van zo'n expositie! Het thema voor 2016 is (geloof ik)  'Vlucht'. Ik ga vast nadenken ;-)..

10 opmerkingen:

mia zei

Een doordenker is dit mooie uitleg

Anoniem zei

Leuk om zo aan een werk bezig te zijn
met al die symboliek, goed gedaan!

Beth zei

Very clever and very well executed!! Great work.

Eke zei

Een mooi uitgevoerde gedachtestroom Nienke, en bij het slot van je uitleg sluit ik me aan.

Hannie de Beer zei

Ik heb je quilt goed bekeken in Groningen. Heel knap om deze verwerking te bedenken! Origineel de verf erover. Goede symboliek!

Joke Hardenbol zei

Mooie doordenker. Leuk om te weten wat de gedachte erachter is, want die zie je dus echt niet als je het niet weet.

Wilma zei

We hebben tijdens de quilten speciaal opleiding uitgebreid over dit werk gehad. Leuk om hem nu te zien hangen tijdens de tentoonstelling.Drie werken hingen er uit onze groep, wat een verrassing!

els zei

Wat een interessant verhaal achter deze quilt. Ik heb hem zien hangen in Groningen. Mooi hoor.

Jo Huijsman zei

Prachtig weergegeven Nienke en op de foto is de quilt mooi, maar in het echt nog veel mooier.

christina zei

Ik heb er natuurlijk ook met bewondering naar staan kijken. En de uitleg kende ik al dus dat maakte het makkelijker. Je hebt gelijk hoor; als je zelf meedoet kijk je extra goed naar de uitwerking van de anderen.