zondag 27 oktober 2013

Twee dagen met Rita TrefoisDe afgelopen twee dagen kon je me vinden bij de DIY Textile school in Amsterdam want Rita Tréfois kwam lesgeven in batiktechnieken. Samengevat kwam het neer op 'eerst netjes, dan vrij'. Rita is textielscheikundig opgeleid dus alles werd onderbouwd en goed gedoseerd.

 
We hebben met verschillende soort tjantings, penselen en wasmixen gewerkt en vooral geoefend in het zetten van strepen en het vullen van vlakken.
 

Echt iets voor mij, en moeilijker dan dit broddellapje lijkt. Want is de waslaag wel dicht, gaat-ie niet lekken, wanneer krijgen we craquelé en als je dat nou niet wil? Kortom, ik heb weer heel veel geleerd en kijk uit naar het vervolg, eind maart, waar we gaan leren hoe we met kleur en transparantie gaan werken! Ondertussen begin ik maar eens aan een stalen/proefjesboek, dat past me best!


Ik moet lachen om deze foto die Marjolijn maakt. Overduidelijk wil ik geen woord missen van al deze kennis!


Voor wie meer over Rita wil lezen, op haar website vind je dit artikel uit HZG over haar werk.
Geschreven zag ik later door Jantine Koobs, de natuurlijke verven expert, waar najaar 2014 een boek van uit komt, ook dat is iets om naar uit te kijken:
http://textiellink.nl/natuurlijk-verven-grand-teints

11 opmerkingen:

marjolijn zei

Ik heb ook zo genoten. Wat hebben we veel geleerd in die twee dagen. Nu eerst maar thuis zelf gaan oefenen voordat we de vervolgcursus krijgen!

els zei

O wat klinkt dat interessant. Heb ook het artikel gezien. Zo te lezen een bevlogen mens.
Fijn dat je zoveel geleerd en genoten hebt.

Liesbeth Wessels zei

Lijkt me echt geweldig, had de aankondiging al gezien, iets voor volgend jaar ? groeten van liesbeth

Ineke zei

Lijkt me erg interessant. Echt iets voor jou.

inge zei

het zal bijna 25 jaar geleden zijn dat ik enkele lesjaartjes bij haar volgde ivm schilderen op zijde ...een heel fijne dame die ondertussen heel wat kennis rijker is denk ik ... misschien ga ik ooit nog eens iets kort bij haar volgen ...

Hannie de Beer zei

Helemaal spekkie naar jou bekkie! Wat een geweldige dagen waren dit!

janneke zei

Wat zal dat geweldig geweest zijn! En zoals je daar staat!!! Echt helemaal Nienke!

christina zei

dat belooft weer veel moois op jouw blog

Anita zei

Vast een super les, ziet er in ieder gaaf heel leuk uit.

Klaske zei

Lijkt me erg interessant! Zal het artikel ook even lezen.

Jo Huijsman zei

Leerzaam en wat zul je genoten hebben. Ik heb ook iets heel erg leuks in het vooruitzicht. Eind deze week komt het op mijn blog.