zondag 20 oktober 2013

OEQC Veldhoven 2013

Afgelopen vrijdag OEQC 2013 in Veldhoven bezocht. Indrukwekkend was direct al het werk van de in juni overleden Ans Kastein bij de ingang te zien, een ereplaats:

In de grote hal vonden we Hilde van Schaardenburg, ooit zagen we in Frankrijk eerste werken gebaseerd op zelf ontworpen borduurwerken van haar moeder, en inmiddels was de serie veel groter, wat prachtig:

Van het boek Artquilts in Nederland was een selectie hier te bekijken, weer de moeite waard:
 
De lezing van Henk Lijding over dit onderwerp was boeiend, een academische benadering van artquilts als kunstvorm. 'Iets graag doen' verandert dan al gauw in 'iets wat eruit wil/moet komen en wat zich aan de wereld wil laten zien'. Om over na te denken.


Qua kleurenpracht heb ik me weer gelaafd aan het werk van Maya Chaimovich. Ik vind het heel knap hoe mensen trouw kunnen blijven aan één concept en daardoor heel herkenbaar blijven:

En dat geldt ook voor het werk van Bärbel Lehrke: (ook een leuk verfblog trouwens wat jammer genoeg wat minder actief is inmiddels)

Heel verschillend maar beiden behoren tot mijn favoriete quilters!

Ook bijzonder, in een hoekje vonden we de expositie van de Russische groep ART-IGRA. Werkend volgens thema, ieder vanaf zijn eigen locatie waar dan ook in de wereld, ontstonden pareltjes rond thema's als Jaloezie, Bewondering, Irritatie en Medelijden (van boven naar beneden te zien), hier met Tatiana Samsonova op de foto:


Tot slot natuurlijk ook de wedstrijdinzendingen van het thema 'Berlijn', hier te bewonderen:
http://www.textile-festivals.com/oeqc2013/winnaars/ met als Best of show 'Skyline' van Claudia Scheja.

 
Eén van onze mede-bloggers, Corinne Zambeek had de derde prijs in de categorie 'Advanced' met dit pareltje 'Vrede':

Dat was weer een heerlijk dagje uit, met veel inspiratie en denkstof. De dag sloten we af in dit 'meest pure restaurant van 2013', biologisch ook, De veldkeuken, super lekker gegeten op een bijzondere plek bij Fort Everdingen, aanrader (ong. 10 km vanaf de snelweg richting Culemborg):

6 opmerkingen:

els zei

Ik word wel een klein beetje jaloers nu ik al dat moois zie. Fijn dat je ons een beetje laat meegenieten en goed om te lezen dat je zo genoten hebt.

Hannie de Beer zei

Wat heb je een mooi overzicht gemaakt van alle moois wat er te zien was! Ik was er vanmiddag even, en sluit me helemaal aan bij jou keuzes.

Leny Huneman zei

Dankjewel Nienke voor dit prachtige overzicht.

mia zei

het was inderdaad een groot plezier om al de werken te zien, ook het zien van heel veel bekenden maakten er een hele leuke dag van.

tania vdb zei

Bedankt, Nienke van de hele groep Art-igra voor de foto en van me persoonlijk voor de "surprise".

Jo Huijsman zei

Het was voor jou echt een dagje genieten begrijp ik. Nou voor mij ook.