zondag 7 juli 2013

Transferverf - kleuren testen

Om grip te krijgen op de uiteindelijke kleuren van transferverf, heb ik teststroken gemaakt van de kleuren transferverf die ik in huis had (merk DEKA Bügelfarbe) en de verschillende polyesterstoffen die ik op de markt kocht:

 


 
Deze eerste afdrukken maakte ik door 30 seconden met een heet strijkijzer (hoogste stand) over het bakpapier heen te gaan. Het bakpapier voorkomt dat de polyester smelt (bij organza's niet trouwens, dan lager zetten) en dat de transferinkt niet op je strijkplankovertrek komt.

 
Duidelijk te zien dat de afgedrukte kleur veel helderder is dan de kleur op papier.
Daarna nog even getest hoe vaak je een originele print kunt gebruiken als je de bout er 15 seconden over laat gaan. Nou een keer of 5 wel. Bij de vierde keer ben ik denk ik langzamer gaan tellen of de strijkbout was toen pas goed op temperatuur, of ik heb de bout anders gebruikt. Het voorste midden stuk is het heetste, bij mijn bout. Daar kom je dan vanzelf achter ;-). Deze grillige verschillen zul je altijd hebben zolang er geen laboratorium omstandigheden zijn dus ik heb de proef niet overnieuw gedaan. Het idee is duidelijk, na 10x is de kracht er echt uit.

 
En dit zijn de kleuren op verschillende stoffen. Kleurnrs staan in de kantlijn. Wil je minder felle kleuren, dan is het handiger om een gekleurde ondergrond te gebruiken of zwart bij te mengen. 

 
Ondertussen kan ik met mijn bubble prints al een aardige lap vullen, maar aangezien ik nu weet dat dit er vrij fel uit zal komen op witte stof, zoek ik nog even door naar een grijzige of lila polyester:

13 opmerkingen:

Marrie-jette zei

Je lap is prachtig!
Ik heb een tijdje terug krijtjes gekocht die het zelfde zouden doen maar nog niks mee gedaan.

Marrie-jette zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Aart zei

Over een test heb ik ook weleens gedacht, maar nooit zover gekomen.
Mooie effecten met de bubble prints.
http:quiltaart.blogspot.nl

els zei

Wat heb je dat weer prachtig systematisch aangepakt Nienke en wat een goed idee om de bubbels met transferverf te maken. Ga ik ook zeker eens proberen.
Je hebt al mooie resultaten bereikt.
Bedankt voor de inspiratie.

Beth zei

Fantastic!!

mia zei

Wat ben je toch een ontdekkingsreiziger in het verfland, telkens weer laat je ons zien hoe een en ander mogelijk is.
Oh en die bubbels wat zien die er goed uit.

Hannie de Beer zei

Geweldig met die bubbels! En telkens weer verbaas je ons met die prachtige experimenten ,net als nu weer met de transferverf. Mij lukt het zo bij lange na niet!
Ik gebruik poeder transferverf, waarschijnlijk doe ik er te weinig verf bij ? Maar weer eens proberen.

marjolijn zei

Ja, dit soort plannen maak ik ook, alleen blijft het dan vaak bij plannen. Heb je al eens zilvergrijze velours de panne geprobeerd? Dat is heel mooi.
Evolon kleurt trouwens ook geweldig goed aan!

Joke Hardenbol zei

Wat een prachtige bubbelslap.

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Wat een overzichtelijk en duidelijk onderzoek weer van je Nienke. bedankt. Die bubbels zijn ook geweldig.

José zei

We staan onderhand met z'n allen aardig bij je in het krijt voor al die gestructureerde proeven en stalen. Heb ik het nog niet gehad over de inspiratie die je geeft. Dankjewel.

Janny de Roo zei

Mooie bubblelap ...!

Suus zei

prachtig