zondag 2 juni 2013

Spelen met zeep

Nog even in het verlengde van mijn vorige blogpost: ik krijg nu geregeld de vraag of ik de Drimarene-K verkies boven de Procion MX. Op sommige fronten wel, de verf is krachtig en minder duur dan je denkt omdat je er minder van nodig hebt. En het is in korrelvorm wat het gebruik binnenshuis wel zo prettig maakt.

Maar ook de Procion MX bevalt mij nog, 10% van de zwarte Onyx met een rode ondertoon is de ideale kleur om de felheid van je kleur te dempen en prachtige tinten te krijgen. Ook de grilligheid waarmee de Procion verft, en die je in de bleekproefjes ziet bij de Procion, zoek ik soms eerder dan de stevigheid van de Drimarene-K. Ook in combinatiekleuren als woestijnroos (een bruin) gebeuren er totaal onverwachte dingen waardoor je bijzondere lappen kunt krijgen.

Voor ieder doel je verf kiezen, dat is mijn motto. En ja, ik gebruik ze gerust door elkaar heen, het zijn zusjes van elkaar die onder dezelfde omstandigheden gedijen. (Let op: Mijn-eigen geeft als advies om de Drimarene-K op te lossen in de verhouding 5 gram plus 20 gram ureum op 225 ml. water, vertelde Corinne mij.)


Hoogste tijd om weer wat te gaan verven, Marrie_Jette, was hier vrijdag om de verfschuur (en daarmee het verfseizoen voor mij) te openen. Op haar blog is ze druk in de weer geweest met een dikke zeepoplossing. Dat wilde ik ook wel eens meemaken:


 

De uitleg staat op Marrie-jette's blog maar ze kan van haar eigen proces natuurlijk nooit foto's maken als je zo bezig bent dus daarom hier:


 
Na een half uurtje 'spelen; hadden we elk twee mooie bulls-eyes:


En omdat de stof vierdubbel gevouwen was, ook nog in viervoud:


 
Wat een geweldig leuke ontdekking van Marrie-Jette. De zeepoplossing werkt als een soort resist, een soort primer die je katoen even minder 'open' maakt, waardoor je de tijd krijgt om lijnen te trekken. Wat zou je daar nog meer mee kunnen???
 
En verbazend hoe ver de verf nog gekomen is door vier lagen heen, uiteindelijk. Dat verdwaalde bolletje kantgaren rechtsonder lijkt erom te smeken om mee te mogen doen, ik zal eens kijken of dat lukt. Het idee is nu om de twee lappen samen te gaan voegen, mbv. een vliesofix knipsel. Ik geloof dat dat vandaag met een zonnetje kan!


Morgen marmeren met zeep!

7 opmerkingen:

Ineke zei

Ik zag het op Marie-jette haar blog en heb in alle toonaarden geroepen hoe mooi ik het vind!!

Marrie-jette zei

Leuk!(ik hoor Ineke hier vandaan..)

Aart zei

Fijn om foto's naast de tekst van Marrie-Jette te kunnen leggen.
Dank je wel dames!!
http://quiltaart.blogspot.nl

Anoniem zei

Jullie ontdekken zo heel wat leuke dingen!

Hannie de Beer zei

Leuke en bijzondere ontdekkingen van jullie . Daarvoor moet je bij de echte verfcracks zijn!

Beth zei

Very interesting!! I love the colors

Suus zei

Erg leuke techniek met mooie resultaten.