zondag 30 mei 2010

Wetenswaardigheden over verf

De Procion verf van STV is een Reactive Dye. Dat staat garant voor diepe kleuren die wasvast en lichtecht zijn. De werking is gebaseerd op een reactie die de verfstof aangaat met de cellulose vezel in de stof (maar ook op de huid, dus draag altijd plastic handschoenen!)

Paula Burch is een wetenschapper met als hobby stofverven, haar blog is zeer uitgebreid, en geeft veel tips en informatie over stofverven. Hier een paar weetjes die ik bijzonder handig vond:  • De optimale temperatuur voor Procion MX dyes om een reactie aan te gaan is 35 tot 41 graden. muv. turquoise, die het beste reageert op 55 graden.

  • Verf dat niet reageert, zogenaamd zwerfverf in het verfbad, reageert met water als het de tijd krijgt. Daarom is het goed om het verfbad 24 uur te laten staan. Er is dan minder spoeltijd nodig en de zwerfverf krijgt minder de kans om zich op andere lapjes te hechten tijdens het spoelen.

  • Het is niet 100% zeker dat de Procion verf niet giftig is. Een aantal kleuren bevatten het metaal koper in kleine percentages. Er zijn nog niet voldoende onderzoeken naar gevolgen op de lange termijn om met zekerheid te kunnen zeggen dat Procion niet giftig is. Wat wel zeker is, is dat blootstelling aan de verfstof allergiĆ«n en asthma kan veroorzaken waarmee een hobby direct tot een einde komt. Gebruik daarom altijd een mondkapje voordat je verfpoeder gaat aanmaken met water. Beter voorkomen dan niet te genezen.

  • Zodra de poeder is opgelost in water, kan het mondkapje af. De verf gaat nl. direct een verbinding aan met water en kan dan niet meer ingeademd worden als stof.

  • Verfstof niet inademen maar ook niet per ongeluk opeten! Gebruik daarom geen verfstof in de keuken, geen lepels uit de keukenla, geen bakjes die je ook voor etenswaar gebruikt en geen magnetron of pan waarin ook gekookt wordt.

  • Procion verf reageert onder invloed van Soda. Nu zijn er twee varianten in omloop, de gewone huis-tuin-en-keuken soda die je in de supermarkt koopt en de Soda Ash. Beide zijn Sodium Carbonate, en beide zullen goed werken als een PH-verhoger die de vezelmoleculen zullen activeren om een reactie aan te gaan met de verf.
    Soda Ash is 99 of 100% sodium carbonate en wordt ook wel verkocht om de PH waarde in je zwembad te verhogen. De supermarkt soda bevat veel meer water dan Soda Ash, ook al is het een droog poeder. Vanwege de concentratie, moet je minimaal 3x meer supermarkt soda gebruiken dan Soda-ash.


Tie Dyed t-shirt uit de galerij van Paula Burch.

Geen opmerkingen: