zaterdag 29 mei 2010

38 kleuren verven


De verf van Stof tot verven, is een Procion verf, dit is een Reactive Dye. Dat betekent dat de verf een reactie aangaat met de stof onder invloed van soda (bij katoen) of azijn (bij wol of zijde).

Om te zorgen dat de vezel zo ver mogelijk open staat om zoveel mogelijk verf op te nemen, wordt zout in het verfproces gebruikt.Ik gebruik altijd gewone keukenzout, soda en azijn, die je in de supermarkt koopt. Het alternatief is Soda Ash, daarvan worden de kleuren dieper en het is goedkoper in gebruik. Hier heb ik nog niet mee geƫxperimenteerd maar dat komt snel ;-).STV heeft een duidelijke beschrijving van het verfproces op haar website staan.

Dit is mijn methode voor een serie van 38 kleuren in katoen/poplin, volgens de kleurenkaarten van Stoftotverven.nl:

• Snij of knip 38 fat-quarters (50x50 cm), en nummer deze met een watervaste stift.
• Week de fat quarters minimaal 24 uur voor in 4 liter water, waaraan 500 gram zout en 400 gram soda is toegevoegd. Haal deze op het laatste moment eruit en wring ze uit.
• Bereid 2 liter water met 250 gram zout en 200 gram soda, dit is om een schep toe te voegen aan de zakjes.
• Bereid 300 ml. Verf ( 1 gr per 10 ml, dus 30 gr, 300 ml) van de drie gekozen hoofdkleuren met warm water en een drupje afwasmiddel.
• Zet telkens 10 zakjes klaar in een plantenbak, doe in ieder zakje een schep (50 ml) zout/soda-oplossing.
• Pak een fat-quarter uit de emmer, lees het nummer, en voeg de 20 ml. verf in de juiste mengverhoudingen volgens de lijst toe aan het zakje. Hier een lijst in de juiste verhoudingen voor heldere kleuren
of voor warme kleuren
• Voeg de uitgewrongen fatquarter toe.
• Nu goed knijpen voor egaal resultaat of weinig knijpen voor kleurpatronen.
• Zakje dichtknopen, en laten staan, minimaal 24 uur.
Let op dat je de zakjes op huiskamertemperatuur laat staan. Of zet ze in de zon, op de verwarming of in een rijstkoker in de warmhoudstand!
• Dan begint het grote spoelen, geel altijd apart spoelen! De andere kleuren kunnen wel bij elkaar als het ergste eraf is. Na koud spoelen onder de kraan, zet ik de lapjes altijd voor een half uur in een meer heet water plus een dopje kleurfixatie. Daarna kunnen de lapjes in de wasmachine gewassen of (verder) gespoeld worden. Na het drogen altijd strijken voor extra fixatie! Dat is overigens het leukste stuk.

Voor het afmeten van de hoeveelheden verf in ml. kun je bij IKEA een heel handig setje kopen van vier schepjes.
Let op, de IKEA schepjes zijn tot de rand de juiste maat, 1 5 15 en 100 ml, niet het geverfde rode gedeelte, dat is weer precies de helft. Ook handig, het rode gedeelte van de grootste maat is ca. 40 gram soda en 50 gram zout.

Koop minimaal 3 setjes, dan kun je tijdens het verven de lepeltjes bij de kleur laten liggen, dat scheelt veel tussendoor schoonmaken!

En vergeet niet nu je zo exact gewerkt hebt en de reeks compleet is, om een stalenkaart voor jezelf te maken. Kleuren zijn in het echt altijd anders dan op scherm of papier. Het geeft je een goede houvast voor toekomstige verfsessies!

1 opmerking:

christina zei

ik zoek iets op jouw blog en kom hier terecht en verbaas me erover dat er helemaal geen reacties staan. Dus nu heb je er in ieder geval eentje. Met een smok natuurlijk