vrijdag 29 juli 2022

Roses forever... maar dan klaar in Hoog-Soeren!

 Vorig jaar om deze tijd exposeerden we met onze groep Colorminds in de Kapel in Hoog-Soeren. Met het schaamrood op de kaken kon ik daar slechts een halfproduct laten zien van mijn rose monochroom roos. 

Nou ja, halfproduct... kwartproduct. Wel leuk dat iedereen mee kon kijken hoe het ontwerp- en maakproces in z'n werk ging. Na tig blokjes van 10x10 cm gevuld te hebben, leek het geheel me te strak en te gekunsteld te worden. Daarom de vrije slag er over heen gemaakt, dat gaf lucht aan het werk:

Zoals altijd, doet de foto geen recht aan het echte werk, het knalt echt van de muur af, dus kom vooral kijken bij onze expositie

Colorminds serie Monochrome

In het afgelopen jaar vervolgden we onze zoektocht naar kleurpaletten en maakten we ieder ook twee artquilts gebaseerd op een set Triade kleuren.

Een triade van drie kleuren in de hoekpunten van een gelijkzijdige driehoek vormt een ander harmonisch samenspel.Gradaties verven blijft leuk, je vind het op deze blog!

Triade 1 werd een experiment om met traditionele Hexagons en Dodecagons (twaalfhoeken) vrij te werken. Ik vond het wel spannend worden:


Maar ik zag ook dat ik niet in een rechthoek ging eindigen ;-). Dus deze keer toch maar gekozen voor de vaste maten van Colorminds, met in het achterhoofd de wens in de vrije vorm verder te gaan experimenteren!


Colorminds serie Triade 1


De tweede Triade combinatie gaf me direct al het gevoel dat ik in de sneeuwverflappen bak een passende basis kon vinden: 

Nog een experiment wat in een hoekje was beland. Zie je wel, ze komen ooit weer van pas!


Schuiven, passen, meten. Denken wat je nog toe kan voegen om het cognac bruine er in te fietsen. Mensen zeggen wel eens, wat doen jullie jezelf toch aan om zo gestructureerd met een kleurenpalet en een vaste (grote) maat te werken. En dat is waar, het is niet altijd makkelijk. Maar de kleurenleer is natuurlijk niet voor niks een theorie die helpt om de werking van kleuren te begrijpen en een kunstwerk interessanter of harmonieuzer te maken. Stel dat ik hier het cognac uit had gelaten, dan was het toch een bijzonder saai werk geworden? Het heeft een beetje licht en een focuspunt nodig. En die mocht een vogeltje brengen:


Wat voor vogel? Ik heb geen idee. Het is er eentje die in mijn fantasie aan kwam vliegen net zo goed als dat de bloem geen latijnse naam heeft. 

En kijk hoe mooi onze werken samen elkaar versterken:
Colorminds serie Triade 2

Met drie kleuren werken is wel een stuk makkelijker dan met 1 kleur! Toch ben ik stiekem heel blij en trots op m'n monochrome roos. Soms geldt echt, hoe groter de struggle, hoe gelukkiger je bent als je er toch uit komt! Of zoals Marjolein van der Stoep van Kunstacademie-online het zo mooi verwoordde:

Stel je voor: je hebt een super idee. En stel je voor dat je dat idee in één keer uitvoert en dat het kunstwerk na een paar dagen precies zo is als je je had voorgesteld. Je bent er heel tevreden over. Dat is natuurlijk ontzettend fijn en geeft een goed gevoel.

En stel je voor dat het met het volgende kunstwerk precies hetzelfde zou gaan: je hebt een geweldig idee, je voert het uit en dan is het klaar. Je zou nog steeds blij zijn, denk ik.
Ook de derde keer ben je nog blij, is mijn inschatting, de vierde keer misschien ook, maar bij de vijfde en zesde keer dat je kunstwerk zomaar ‘hoppa’ lukt, begint het je te vervelen.

Laten we eerlijk zijn: het maken van een kunstwerk is eigenlijk nooit echt gemakkelijk. Het is altijd zoeken naar vormen, kleuren, een geschikte compositie. Je probeert wat dingen uit, schetst wat, vormt je idee steeds verder, verscheurt de schetsen, begint opnieuw, kiest tóch blauw in plaats van rood… kortom, kunst maken is een zoektocht.

En eentje waar je heel gelukkig van kan worden! En exposeren is dan wel de kers op de taart. Dussss.... we zijn er weer: 4 t/m 6 augustus 2022, 10-17 uur in de Kapel in Hoog Soeren! Zie ik je daar? Dan vertel ik graag meer over ons proces (lees: onze worsteling ;-) en de gebruikte technieken!Expositie Colorminds Hoog Soeren 2021

6 opmerkingen:

Studio Roots Holland zei

Wat leuk om te lezen Nienke, en wat een geweldige quilts hebben jullie weer gemaakt, groet Joke

Nienke zei

Ah wat een leuke reactie, dank je wel Joke!

Petra zei

Na deze uiteenzetting nog meer zin te komen kijken dan ik al had na de ervaring van vorig jaar. Heel fijn om zo'n proces mee te mogen maken, lees lezen ;-)

Joke Hardenbol zei

Helaas ben ik op jullie 3 expositiedagen al volgeboekt. Ik was wel heel benieuwd naar je monochrome roos.

Hannie de Beer zei

Wat zal dit een fraaie expositie zijn, maar wat jammer dat ik niet kan komen kijken! maar veel succes gewenst!

Ineke M zei

Na het lezen van je blog heb ik nog meer zin om te komen, prachtige stukken te zien!
En heel benieuwd naar de processen.
Tot donderdag