woensdag 31 januari 2018

Borduurgarens verven

Natuurlijk is het ook leuk om het borduurgaren te verven. DMC is ook katoen en verft dus op dezelfde manier. En iedere andere dunne katoendraad variant wil ook prima:


En ook zacht gekleurde DMC is te oververven:

Omdat er soms spinmiddelen worden gebruikt om de draad steviger te maken, is het verstandig DMC na het opwikkelen op spindels, te voorweken in een sodaoplossing.


Deze 'spindels' kun je gelijk met de stof meeverven, dan zit je altijd goed met de kleuren:

Annemarie maakte er al een proeflapje met het nieuwe blok van de maand motief mee:


Ook kun je een aantal bakjes met verschillende kleuren klaar zetten en de spindels hier een tijdje in laten staan (en na verloop van tijd in een ander bekertje omkeren). Denk er om dat je hier nog sodaoplossing aan de verfoplossing toevoegt:


Het spoelproces blijft hetzelfde, koud-heet-koud al vind de spindel het hete waterbad niet zo prettig...Het eindresultaat is een grote rijkdom om in huis te hebben:


Als antwoord op de vraag van Els hieronder (kan het ook zonder spindels), ja hoor als je er maar strengetjes van maakt die niet in de knoop raken dus op drie plekken afbinden!
3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Inderdaad een prima idee om de garens gelijk met de stoof te verven , borduurgarens verven doe ik al regelmatig!
Dank voor je tip.

Els zei

dat ziet er prachtig uit
(leuk !!! lapje + garen !)
Waar koop je zulke spindels ??? kan je ook iets
anders gebruiken als je er niet aan kunt komen ???

Nienke zei

Zeker hoor Els, wikkel het garen om een boek, bind het op drie plekken af zodat het niet in de knoop raakt en haal de streng dan van het boek af. Achteraf wikkel je het dan om een kartonnetje. Ik zal er nog even een foto bij posten!